Nieuws

De invloedrijkste personen volgens Wikipedia

Onderzoekers hebben een lijst samengesteld met de invloedrijkste personen uit de geschiedenis op basis van het aantal links dat de pagina ontvangt op Wikipedia. Dit is wereldwijd gebeurd en in 24 talen.

Invloed is moeilijk te duiden. Neem bijvoorbeeld William Shakespeare. Je kunt veilig beweren dat hij meer betekend heeft voor het Engels dan J.R.R. Tolkien, maar hoeveel precies is niet vast te stellen.

Als je Wikipedia als bron aanwendt, is er wel een manier om het te meten. Young-Ho Eom en enkele collega"s van de universiteit van Toulouse in Frankrijk hebben Googles Pagerank-algoritme gebruikt om lijsten te maken met de belangrijkste figuren in 24 verschillende talenversies van Wikipedia. 

Ook hebben ze bepaald wie de belangrijkste persoon van alle talen samen is. Dat is niemand minder dan Carl Linnaeus, de Zweedse wetenschapper uit de achttiende eeuw die het moderne plant- en dierenclassificatiesysteem heeft uitgevonden.

Meetmethode
Pagerank is een systeem dat het aantal binnenkomende links op een webpagina telt, want pagina"s met heel veel links van andere pagina"s kunnen niet anders dan belangrijk zijn. Het team heeft ook nog iets gebruikt dat Chei Rank heet. Een manier om ook uitgaande links te tellen. Deze twee methodes gecombineerd heet 2DRank, om zowel de inkomende als uitgaande links te tellen.

De twee globale lijsten zien er als volgt uit. Het getal onder de Omega is de eindscore van de algoritmes. Het nummer rechts daarvan is hoe vaak de persoon voorkomt in de top honderd van de 24 verschillende lijsten.

De koppositie van Linnaeus kan te maken hebben met het feit dat hij genoemd wordt op elke dierenpagina – zoals bijvoorbeeld zien is in het rechterblok op de pagina van de blauwe vinvis.

Hieronder het resultaat voor de Engelse editie van Wikipedia:

Een van de talen die Meo met collega"s onderzocht heeft is het Nederlands. Ook in die lijst eindigt Linnaeus op de eerste plek. In de rest van de lijst zitten wel een paar wijzigingen ten opzichte van andere talen.

Onderstaand overzicht is samengesteld uit lokale personen. Dat wil in dit geval zeggen mensen die uit Nederland komen.

Je kunt het volledige onderzoek gratis bekijken op arXiv. De lijsten voor andere talenversies van Wikipedia zijn te vinden op de projectwebsite.

internetlinnaeusnieuwspagerankwikipedia

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals