Nieuws

Samsung Galaxy S4-kloon met trojan ontdekt

Beveiligingsbedrijf G Data heeft een namaaksmartphone ontdekt die online wordt verkocht en standaard wordt geleverd met malware verstopt in de firmware.

Beveiligingsbedrijf G Data meldt dat er online een Chinese namaaksmartphone te koop is, die wordt geleverd met een trojan verstopt in de firmware.

Het gaat meer bepaald om de Star N9500, een Chinese kloon van de Samsung Galaxy S4, die ook in Europa via verschillende webwinkels te koop is. De malware is vermomd als de Google Play Store en maakt deel uit van de voorgeïnstalleerde apps op het toestel.

[related_article id=”161563″]

De trojan met de naam Android.Trojan.Uupay.D kan niet worden verwijderd en stuurt volgens G Data persoonlijke gegevens door naar een server in China. Wat er vervolgens met die gegevens gebeurt is niet duidelijk. Bovendien kan de malware ongemerkt nieuwe applicaties installeren, waardoor criminelen heel wat schade kunnen aanrichten.

“De mogelijkheden met dit spionageprogramma zijn bijna onbegrensd. Online criminelen hebben volledige toegang tot de smartphone,” vertelt Christian Geschkat, Product Manager Mobile Solutions van G Data, in een persbericht. “Klanten van ons meldden ons dat onze beveiligingssoftware de malware detecteerde en attendeerde ons zo op de gevaarlijke smartphone.”

G Data adviseert eigenaars van de Star N9500 om zich te richten tot de webshop waar ze de smartphone hebben gekocht om de aankoop ongedaan te maken. Het toestel is aantrekkelijk voor gebruikers vanwege de lage prijs tussen 130 en 165 euro. Voor dat geld krijg je een op het eerste zich luxueus apparaat met indrukwekkende specificaties. Vergelijkbare telefoons van bekende fabrikanten kosten vaak driemaal zoveel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business