Nieuws

Chromegebruikers woedend over verwijderde extensies

Googles harde optreden tegen extensies voor Chrome voor Windows buiten de Web Store is tegen het zere been van veel bedrijven en gebruikers.

Enkele bedrijven en de klanten daarvan die Chrome gebruiken, zijn razend op Googles hardhandige optreden richting extensies die van buiten de Chrome Web Store komen.

De woede komt voort uit het feit dat Google extensies heeft stopgezet die met betaalde software is meegekomen. Deze zijn nog niet vervangen, waardoor de diensten op het moment bijna niks waard zijn. Onder meer games, financiële software, beveiligingssuites voor Windows en productiviteitstools horen daarbij.

[related_article id=”158901″]

Bruikbare browser
Enkele van de geraakte ontwikkelaars en gebruikers hebben van zich laten horen op de productfora van Google. De verandering “maakt het veel moeilijker om tools te maken voor Chrome waardoor die browser goed bruikbaar is in het zakenleven”, zegt Gary Schare, voormalig Microsoft-medewerker en CEO van Browsium, een bedrijf dat ondernemingen helpt bij het managen van meerdere browserinstallaties.

“Iedereen die een oudere versie draaide van mijn extensie kan er nu niets meer mee en ik kan er niks aan doen”, gaat hij verder. Schare en zijn bedrijf hebben altijd gepleit voor het vervangen van Internet Explorer door Chrome in het zakenleven.

Veiligheidsproblemen
Google vindt juist dat het een groot probleem verhelpt door externe extensies niet langer toe te staan. De zoekmachinegigant kondigde de plannen om in Chrome voor Windows alleen vanuit de Chrome Web Store te laten installeren afgelopen november al aan. Veiligheidsproblemen binnen Windows zouden de aanleiding zijn.

Chrome-engineeringdirecteur Erik Kay schreef destijds dat enkele “rotte appels” hadden bedacht hoe ze de veiligheidsmaatregelen van de browser konden omzeilen om kwaadaardige extensies te installeren op Windows-pc"s. Niet alleen vervingen zij de pagina met een nieuw tabblad of overschreven ze de instellingen zonder toestemming, maar Kay liet weten dat kwaadaardige extensies tot de ergste klachten over Chrome hoorden.

Het regent klachten
Nadat Google ontwikkelaars een halfjaar de tijd had gegeven om de extensies over te zetten naar de Chrome Web Store, begon Google eind mei met het implementeren van het nieuwe beleid. De veranderingen zijn van toepassing op Chrome Stable en Chrome Beta, veruit de twee meest gebruikte versies van de browser.

Het aantal klachten is enorm, getuige de 42 pagina"s bezwaren op Googles eigen productforum. De klachten kunnen samengevat worden als algemene woede van de gebruikers over wat zij wel en niet mogen installeren op hun eigen pc. De meer specifieke frustratie zit hem in het feit dat mensen extensies waarvoor ze betaald hebben niet langer kunnen gebruiken.

Probleem ontwikkelaars
Het probleem voor ontwikkelaars ligt niet alleen bij het updaten van hun extensies zodat hij aan de voorwaarden van de Chrome Web Store voldoet. Google raadt aan dat nieuwe versies van de extensies getest worden in het ontwikkelaarskanaal of in Chrome Canary, beide ruwere versies van Stable of Beta dat de meesten gebruiken. Het testen van een extensie in een vroege versie geeft geen enkele garantie dat de extensie ook werkt in de definitieve versie.

Een ander deel van het probleem is hoewel Google voor enkele extensies een uitzondering maakt, dat deze beheerd moeten worden door Microsofts technologie- en groepsbeleid. Dat betekent dat extensies die geschreven zijn voor eigen gebruik tussen wal en schip vallen.

Goede stap
Toch is niet iedereen ontevreden over de verandering. JD Sherry, onderdirecteur van technologie en oplossingen bij veiligheidsbureau Trend Micro, stelt dat hoewel de aanpassing voor enkele problemen heeft gezorgd bij gebruikers van Trend Micro, dat hij blij is dat Google deze stap heeft gezet.

“Deze manier van benaderen is briljant en ik vind het een prachtige stap in de goede richting op het gebied van browserveiligheid”, legt Sherry uit. “Het is van kritiek belang dat Google de gebruikers van Chrome beschermt tegen aanvallen met Java en vanuit extensies van derde partijen.”

Overstappen naar Firefox?
Een woordvoerder van Google vertelt dat het bedrijf nauw samenwerkt met topontwikkelaars die last hebben van de verandering. Dat is niet genoeg voor Schare van Browsium. “Microsoft had er ook een handje van om dit soort fouten te maken,” zegt hij, “maar dat bedrijf heeft lang geleden al geleerd dat je zoiets niet te vaak moet flikken.”

De kans bestaat dat Windows-gebruikers overstappen van Chrome naar een concurrent als Firefox, Opera of Chromium, de openbronbrowser die gebaseerd is op Chrome. Mensen kunnen ook overstappen op een minder stabiele en meer experimentele versie van Chrome.

Met het nieuwe extensiebeleid heeft Chrome wellicht de grens overschreden tussen veiligheid en bruikbaarheid.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business