Nieuws

Vliegend 4G-internet van Google boekt vooruitgang

Na een jaar boekt Googles Loon project, dat internetverbinding naar de hele wereld wil brengen met de hulp van ballonnen, grote vooruitgang.

Een jaar geleden introduceerde Google Project Loon: een ambitieus plan van de researchdivisie Google X om internet naar dunbevolkte gebieden te brengen met de hulp van ballonnen. Het idee werd destijds erg sceptisch onthaald. De ballonnen zouden nooit lang genoeg in de lucht kunnen blijven en internetsnelheden zouden bovendien ondermaats blijven.

Aanvankelijke tests leken de sceptici gelijk te geven. Googles luchtballonnen gaven al na enkele dagen de geest en internetsnelheden via wifi haalden amper twee megabits per seconde, en dan nog alleen wanneer je de juiste uitrusting op de grond had om het signaal te ontvangen.

[related_article id=”158901″]

Google X boekte het afgelopen jaar echter enorme vooruitgang. “Vandaag leveren de ballonnen tien keer meer bandbreedte, zijn ze tien keer beter bestuurbaar en blijven ze tien keer langer in de lucht”, vertelt Astro Teller, hoofd van de Loondivisie, aan Wired.

Loons ballonnen kunnen intussen meer dan honderd dagen door de lucht zoeven dankzij enkele innovaties in het fabricageproces. Zo worden ze vervaardigd bij temperaturen die vergelijkbaar zijn met wat ze in de bovenste regionen van de atmosfeer zullen tegenkomen: -40 graden.

Wind
Omdat de dingen zo lang blijven zweven moest Google zelf een systeem ontwikkelen om de winden waarmee de ballon in contact zou komen te voorspellen. De ballonnen navigeren immers door zich in gunstige windstromen te begeven.

Intussen wil Google zijn ballonnen niet langer met wifi uitrusten in het voordeel van LTE-connectiviteit. Wie een antenne op de grond heeft krijgt zo snelheden tot 22 MBps, met een telefoon krijg je nog steeds een verdienstelijke 5 MBps

Voor het komende jaar wil Google meerdere ballonnen langer dan 100 dagen in de lucht houden. Het is in eerste instantie de bedoeling een netwerk van 300 tot 400 exemplaren te lanceren om zo een permanente dekking van specifieke regio’s te verzekeren. Volgend jaar wil Teller een functioneel testproject in de lucht hebben.

Ook in de stad
Loon zal echter niet alleen een voordeel hebben voor dunbevolkte en arme regio’s, ook in steden kunnen de ballonnen van pas komen. Omwille van de hoge gebouwen is 4G-dekking in de stad nog altijd verre van optimaal, ballonnen boven onze hoofden zouden kunnen helpen om de wereldwijde netwerkdekking te verbeteren.

Netwerkoperatoren zijn in ieder geval al enthousiast, aldus Google. Het bedrijf vreesde dat ze de ballonnen als concurrentie zouden zien maar het tegendeel blijkt waar, ze staan te springen om aan het project deel te nemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business