Indielabels die niet wilden intekenen op YouTubes komende muziekstreamingdienst, zullen van de site verwijderd worden.

Youtube heeft een betaalde muziekstreamingdienst in de steigers staan en heeft daarvoor akkoorden met de meeste muzieklabels. Video"s van indielabels die niet wilden intekenen, zullen van de site verwijderd worden.

Het merk gaat clips van onder anderen Adele en Arctic Monkeys verwijderen, nadat hun onafhankelijke platenlabels weigerden om de nieuwe licenties te ondertekenen.

Volgens YouTubes Robert Kyncl zal het bedrijf binnen een paar dagen beginnen met het verwijderen van de video"s, om zich ervan te verzekeren dat alle content op het nieuwe platform zal voldoen aan de nieuwe contractuele bepalingen.

"Hoewel we hadden gewenst dat we honderd procent succesvol waren, begrijpen we dat dat een onwaarschijnlijke prestatie zou zijn. Daarom vinden we het onze verantwoordelijkheid aan onze gebruikers en de industrie om de verbeterde muziekervaring toch te lanceren", zegt Kyncl. Hij voegt er nog aan toe dat hij ervan overtuigd is dat Youtube de artiesten en labels die intekenen op een correcte manier vergoedt.

Verschillende labels die door Merlin vertegenwoordigd worden, waren echter niet akkoord met de nieuwe voorwaarden. Onder andere XL Recordings, het label van Adele en The xx, en Domino, waar de Arctic Monkeys bij zijn aangesloten, houden de boot af.

Impala, een handelsvertegenwoordiger voor onafhankelijke muziekbedrijven, heeft de steun gevraagd van de Europese commissie. Zij stellen dat Youtube zijn unieke marktpositie gebruikt om kleine labels te dwingen in te tekenen onder slechte voorwaarden.

Andere stemmen stellen dan weer dat het niet de uitbetaling op zich was die het probleem vormde, maar eerder het feit dat het nieuwe contract een flinke uitbreiding van de gratis features inhield. Er werd daarom gevreesd dat gebruikers niet langer geneigd zouden zijn om te betalen voor premium-abonnementen van de verschillende streamingdiensten.

YouTubes premium-plan zal gebruikers een maandelijks bedrag vragen, waardoor ze video"s kunnen bekijken en naar muziek kunnen luisteren zonder reclame op al hun toestellen, ook offline.