Nieuws

Flappy Bird-klonen zitten vol malware

Webcriminelen gebruiken graag afkooksels van het populaire spelletje Flappy Bird om data te stelen, betaal-sms'jes te sturen en de locatie van gebruikers bij te houden.

De auteurs van mobiele malware doen steeds meer moeite om hun kwaadaardige software te vermommen als legitieme apps, zo schrijft McAfee Labs in zijn nieuwe Threats Report. Een opvallend voorbeeld: zowat 79% van alle Flappy Birds-klonen bevat een of andere vorm van malware.

McAfee beschrijft in zijn rapport de nieuwste tactieken van cybercriminelen om gegevens te stelen van smartphones en tablets. En op dit moment lijkt het na-apen van populaire apps bijzonder populair te zijn.

[related_article id=”160734″]

Toevloed aan klonen
Het verslavende spelletje Flappy Bird werd in februari door zijn auteur uit de app-winkels gehaald, wat meteen een enorme toevloed aan klonen veroorzaakte. Heel wat van de malware waarmee ze besmet zijn, dient om telefoontjes te doen, bijkomende apps te installeren, contactlijsten te kopiëren en de gps-coördinaten uit te lezen. Ook het kopiëren, doorsturen en verzenden van dure sms’jes is erg populair.

Volgens McAfee vertrouwen consumenten grote namen en zijn ze bereid om hun veiligheid op te geven om te verkrijgen wat ze het liefst willen: een spelletje spelen. De malware-makers spelen daar op in. Ook echte ontwikkelaars zouden moeten meer moeite doen om hun apps te beveiligen en consumenten moeten waakzamer worden bij de toestemmingen die ze een app geven, zegt het bedrijf.

Groei in malware niet te stuiten
McAfee bekeek ook nog enkele andere trends in mobiele malware. Het aantal verdachte URL’s steeg sinds het vierde kwartaal met 19%. Mobiele malware als algemene categorie groeide met 167% van 2013 tot 2014. En gesigneerde malware blijft een populaire manier om mensen aan te vallen: die steeg met 46% in het eerste kwartaal van dit jaar. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business