Nieuws

Veiligheidszorgen bedreigen serverdeal IBM en Lenovo

IBM's poging om zijn goedkope serverbranche te verkopen aan Lenovo zit muurvast, vanwege zorgen van de Amerikaanse overheid over de nationale veiligheid.

Het plan van het Chinese Lenovo om IBM"s x86 serveronderneming over te nemen heeft vertraging opgelopen vanwege zorgen over de nationale veiligheid.

De Wall Street Journal komt met een artikel dat Amerikaanse veiligheidsofficials en leden van het Committee on Foreign Investment in the United States (CIFUS) zich zorgen maken dat de verkoop kan resulteren in een kwetsbaarheid in de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

[related_article id=”161920″]

De servers van IBM worden gebruikt in communicatienetwerken en datacenters van het Pentagon. Wanneer Lenovo de servertak van IBM overneemt vrezen Amerikaanse officials dat de Chinese spionnen op afstand toegang krijgen tot de netwerken van het Pentagon. Tevens maken zij zich zorgen dat de servers besmet kunnen worden door onderhoud.

Extra tijd nodig
De deal, met een waarde van 2,3 miljard dollar, is in januari al aangekondigd. Het is de bedoeling dat Lenovo controle krijgt over IBM"s System x, BladeCenter en FlexSystemservers en -switches, maar ook de op x86 gebaseerde Flex-systemen, NeXtScale- en iDataPlex-servers plus bijbehorende software en bladenetwerk- en onderhoudsoperaties. Het huidige personeel op de x86-afdeling heeft een baan aangeboden gekregen door Lenovo.

De publicatie stelt dat IBM en Lenovo extra tijd hebben aangevraagd om aan alle regelgeving te voldoen. Beide bedrijven proberen de zorgen van het CIFUS weg te nemen. Zo onderhoudt IBM de servers namens Lenovo nog voor een langere periode nadat de deal rond is. Dit loopt van kleine software-updates tot het vervangen van hardware.

Dubieuze laptops
Dit is niet de eerste keer dat de Amerikaanse overheid zorgen uit over een deal tussen IBM en Lenovo. Nadat IBM in 2005 zijn pc-tak onder had gebracht bij Lenovo ontving de Amerikaanse luchtmacht een lading laptops. Volgens een niet bij naam genoemde cyberofficial van het leger bleek uit tests dat de laptops probeerden te verbinden met China. Hoewel het doel van die connectie niet bekend is, was hij niet geautoriseerd. De laptops werden teruggestuurd en de luchtmacht stapte over op apparaten van eigen bodem.

In het geval van de x86-onderneming, die servers verbindt om de kleine clusters als krachtige machines te laten opereren, kunnen dergelijke ongeautoriseerde verbindingen en connecties een risico vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

Een woordvoerder van IBM laat weten dat beide bedrijven met vertrouwen uitkijken naar een positief resultaat nadat het herzieningsproces afgerond is.

Beschuldigingen
De overheid van de Verenigde Staten heeft China de laatste meermaals bekritiseerd op zijn vermeende betrokkenheid bij cybermisdaad tegen Amerikaanse bedrijf en de regering zelf. In mei escaleerde de toch al stroeve relatie tussen de twee landen toen Amerika vijf militaire hackers beschuldigde van het stelen van gevoelige informatie van Amerikaanse bedrijven die waardevol is voor het Chinese zakenleven.

In navolging van de Amerikaanse beschuldigingen slaat China terug met eigen aanklachten. Het Chinese Ministerie van Defensie plaatste een verklaring op zijn website, daarin noemt het de beschuldigingen “pure verzinsels van de Verenigde Staten, een poging om het publiek te misleiden gebaseerd op verborgen motieven.”

“Van WikiLeaks tot aan de Snowden-zaak, de hypocrisie en dubbele standaarden van de Verenigde Staten op het gebied van cyberveiligheid zijn al lange tijd overduidelijk”, staat tevens op de website te lezen. Daarnaast heeft China de medewerking met de VS gestopt waar het gaat om cyberveiligheid. Tevens is Microsofts Windows 8 verbannen op alle overheidscomputers. De Chinese banken worden aangemoedigd om de IBM-servers te vervangen met lokale alternatieven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business