Nieuws

Rusland wil privédata binnen eigen grenzen houden

Een wetsvoorstel van het Russisch Lagerhuis kan grote gevolgen hebben voor westerse bedrijven die geen datacenter in het land hebben.

Een wetsvoorstel van het Russisch Lagerhuis kan grote gevolgen hebben voor westerse bedrijven die geen datacenter in het land hebben.

De Doema heeft eerder deze week een wetsvoorstel aangenomen waarin staat dat bedrijven die persoonlijke informatie van Russische burgers verzamelen voortaan verplicht zijn om deze data ook binnen de Russische landsgrenzen op te slaan.

[related_article id=”158578″]

Het voorstel is nog geen wet, maar mocht deze wet er wel komen kan dat slecht nieuws zijn voor bedrijven als Facebook, Google en Twitter die nog geen infrastructuur in het land hebben.

Volgens de Russische nieuwssite Lenta gaat het voorstel zelfs nog verder en zouden bedrijven zelfs toestemming moeten vragen aan de overheid om deze data naar andere delen van de wereld te verzenden.

Of het wetsvoorstel alleen een aanzet is om de bedrijven te dwingen om hun datacenters naar Rusland te verplaatsen, of hier nieuwe datacentra te bouwen of huren is niet duidelijk. De wet moet in ieder geval nog door een aantal stappen voor deze wordt goedgekeurd, waaronder persoonlijke goedkeuring en publicatie door president Poetin.

Geen westerse processors
Rusland kent een aantal zeer strenge internetwetten. Zo zijn bloggers verplicht om hun privégegevens te registreren. Ondertussen is Rusland ook druk bezig om zich zo veel mogelijk vrij te maken van westerse technologie. De overheid koop bijvoorbeeld geen Intel of AMD-processoren meer voor haar computers, maar is massaal overgestapt op het hier volledig onbekende merk Baikal.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business