Nieuws

Chantagemails leiden muziekdownloaders naar virus

Spam probeert ontvangers met geldboetes te intimideren tot het openen van een geïnfecteerde bijlage.

Er circuleren momenteel spammails die als doel hebben mensen geld te ontfutselen en een Trojaans paard te installeren. Dat weet de Duitse website Heise.

De e-mails in kwestie lijken van een gerespecteerd advocatenkantoor te komen. De ontvanger wordt ervan beschuldigd illegaal een nummer te hebben gedownload. Vaak gaat het om Black Panties van R. Kelly, maar ook andere liedjestitels worden in variaties van de e-mail gebruikt.

[related_article id=”161920″]

In de mail wordt gedreigd met zware juridische stappen omwille van de vermeende download. Die stappen kunnen echter vermeden worden wanneer het slachtoffer een bedrag van enkele honderden euro’s op een bepaald rekeningnummer stort. Verrassend genoeg is het de hackers die deze spam uitsturen niet zozeer te doen om het geld.

Virus in de bijlage
Bij de mail hoort immers een bijlage, met daarin een virus. De rotte appels die de mail verstuurden hopen dat het slachtoffer geïntimideerd raakt door de inhoud ervan, en uit angst bijhorende bijlage opent.

Zoals altijd is het dus belangrijk om bij de pinken te blijven. Zelfs al downloadde je toevallig Black Panties daadwerkelijk op een illegale manier, dan nog zal je nooit via mail gedagvaard worden. Zulke ‘officiële’ mails mag je nooit vertrouwen, of ze nu van een bank komen, een advocatenkantoor of nog iets anders.

Tickets voor evenementen
De hackers gebruiken nog een andere manier om hun Trojaans paard te verspreiden. Ze kopiëren bevestigings-e-mails voor tickets van populaire evenementen. In de bijlage van die officieel uitziende elektronische post wordt wederom een zipbestand met een virus verzonden. In Duitsland gaat het om bevestigingsmails voor tickets voor de Duitse versie van The Voice. Of er ook in het Nederlands zulke e-mails verstuurd worden is momenteel nog niet duidelijk, maar wees zeker op je hoede.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business