Nieuws

Versleutelde back-ups naar de cloud maken

Met Duplicati maak je automatisch versleutelde back-ups naar de cloud. Zo zijn je bestanden veilig en is je privacy beschermd.

Duplicati is een gratis tool die je toelaat versleutelde back-ups in te plannen, waarbij je zelf bepaalt wanneer je die wil uitvoeren, hoe vaak dat moet gebeuren, hoe lang je oudere versies wil bewaren en of je incrementele dan wel volledige back-ups verkiest.

Je vindt Duplicati op www.duplicati.com, wij bieden hier de 64bit-versie voor Windows aan. Een wizard gidst je door de installatie. Na afloop tref je Duplicati aan bij Alle programma’s. Bij de eerste opstart kies je logischerwijze voor Setup a new backup. Je geeft die een duidelijke naam mee en je maakt duidelijk wat je precies in je back-up wil onderbrengen. Ofwel stip je hiervoor My documents aan en geef je via vinkjes te kennen welke onderdelen je meeneemt, ofwel ga je voor Custom folder list en duid je zelf alle gewenste mappen aan.

[download_file]

In een volgend venster beslis je of je de back-up wil versleutelen. Standaard gebeurt dat dan met AES-256 en dat is heus wel stevig, althans als je hier ook een potig wachtwoord voorziet. In de volgende stap geef je aan wat de doellocatie van je back-up is. Afhankelijk van je keuze word je dan in het daaropvolgende venster uitgenodigd alle nodige informatie in te vullen.

[related_article id=”158578″]

Duplicati wil tegelijk gebruiksvriendelijk én flexibel zijn en slaagt daarin door je zelf te laten bepalen welke opties je wil bijspijkeren. Ben je er nogal gerust in, dan hoef je in het volgende venster maar op Next te drukken. Of je houdt liever alle touwtjes in handen en je plaatst bij alle opties een vinkje.

Had je bij Advanced settings ook een vinkje geplaatst naast Modify filters […], dan kom je ook het venster Edit filters tegen. Een klik op Filter help leert je dat Duplicati onderhuids met zogenoemde reguliere expressies werkt. Voer voor gevorderden, dat wel, maar wie zich de moeite getroost de syntax onder de knie te krijgen kan zeer krachtige filters opzetten. Nu, met gewone jokertekens (genre: *.txt) lukt het ook wel! Erg handig is de mogelijkheid om zelf een bestandsnaam in te vullen waarop je het filter meteen kan uittesten. Of je klikt op Test Search  Selection om alle bestanden opgelijst te zien die door het filter zijn geraakt. Een venster verder plaats je dan een vinkje bij Run backup now. Het tabblad Command Line vertelt je nog hoe je back-uptaak er vanuit de opdrahtregel zou uitzien (handig voor wie batch-opdrachten in het vizier heeft). Je rondt af met de knop Finish.

Je kan de voortgang van de back-up op elk moment volgen door het Duplicati-icoontje in het Windows-systeemvak met de rechtermuisknop aan te klikken en Status te selecteren. Vanuit ditzelfde snelmenu laten geback-upte data zich ook weer terughalen. Kies Wizard en stip Restore files from a backup aan. Ik ga ervan uit dat je een welbepaalde back-up voor ogen hebt: selecteer die en klik op Next. In het volgende venster geef je de doellocatie voor de terug te halen data op en plaats je eventueel een vinkje bij Restore only the items selected below – dat is uiteraard handig als je niet zomaar de complete back-up wil terughalen. Nog een venster verder start je dan het eigenlijke recuperatieproces. Oef, Murphy was heel even erg nabij!

back-upbeveiligingclickxclouddownloadsduplicatiencryptiehelpprivacytipversleutelen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals