Nieuws

Antivirussoftware voor Windows XP vergeleken

Microsoft ondersteunt Windows XP al een tijdje niet meer, maar het verouderde besturingssysteem kent nog veel gebruikers. AV-Test heeft een serie producten getest om je pc toch nog te beschermen.

Degenen die nog steeds gebruikmaken van het niet langer ondersteunde Windows XP doen er verstandig aan minimaal een betrouwbaar antivirusprogramma te installeren. Een nieuw rapport van onafhankelijk onderzoekslab AV-Test geeft enkele suggesties.

In april heeft Microsoft officieel de stekker uit de ondersteuning voor Windows XP getrokken. Dat betekent dat het besturingssysteem geen veiligheidsupdates of bugfixes meer ontvangt. Wanneer Microsoft een algemene zwakke plek ontdekt krijgen Windows 7 en Windows 8 een patch, Windows XP zoekt het maar uit. Toch is het verouderde besturingssysteem in juni verantwoordelijk voor meer dan een kwart van al het desktopverkeer wereldwijd volgens webvolger Net Applications.

[related_article id=”161452″]

Upgraden
Het beste kun je Windows XP upgraden naar een moderner besturingssysteem. Als je dat nog niet kan of wil dan is het ten zeerste aan te raden een degelijk antivirusprogramma te installeren om de strijd aan te gaan met malware en andere kwaadaardige software.

AV-Test analyseerde 23 antivirusprogramma"s voor individuele consumenten en 9 producten voor zakelijke klanten die nog met Windows XP werken. Elk product krijgt een cijfer op basis van bescherming, prestatie en gebruiksvriendelijkheid. De scores worden visueel weergegeven door een serie cirkels, tot een maximum van zes.

Resultaat
Om tot de top te behoren dienen de programma"s in alle drie de categorieën goed te scoren. Bij de consumentenproducten zijn dit onder meer BitDefender Internet Security 2014, Kaspersky Lab Internet Security 2014 en Panda Security Cloud Antivirus Free 3.0. Al deze software haalt de maximale score.

Microsofts eigen Security Essentials scoort erg mager ten opzichte van de basislijn. Het programma krijgt slechts een halve cirkel op het gebied van bescherming en drie voor prestatie.

Bij de zakelijke producten haalt geen enkel antivirusprogramma de maximale score. De top drie wordt gevormd door Kaspersky Endpoint Security 10.2, McAfee VirusScan Enterprise met EPO 8.8 en Trend Micro Office Scan 11.0.

Laatste keer?
Om elk programma te evalueren bekeek AV-Test hoe het omging met malware-infecties (zoals virussen, wormen en Trojaanse paarden), de effecten van het product op de dagelijkse snelheid van de computer en de impact van de software op de bruikbaarheid van de pc als geheel. Zowel gratis als betaalde producten zijn getest in het onderzoek, dus XP-gebruikers hebben een ruime keuze.

Als onafhankelijk onderzoekslab is AV-Test een goede bron voor het evalueren en beoordelen van antivirusprogramma"s. Maar XP-gebruikers, wees gewaarschuwd. Dit zou zo maar de laatste keer kunnen zijn dat het bedrijf advies geeft over antivirussoftware voor Windows XP. In een tweet van eind vorige week schreef AV-Test: “Windows XP is overleden, lang leve Windows XP! Volgende week publiceren we waarschijnlijk de laatste antivirustestresultaten voor Windows XP.”

Dat houdt niet in dat antivirussoftware plotsklaps stopt met werken op Windows XP. Het betekent dat XP-gebruikers op zoek moeten naar een andere onafhankelijke bron voor advies over de meest effectieve producten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business