Nieuws

Nieuwe batterij verdubbelt autonomie

Onderzoekers van Stanford hebben een nieuwe lithiumbatterij ontwikkeld die de autonomie van mobiele toestellen kan verdubbelen.

Smartphones en tablets worden steeds sneller, krachtiger en dunner, maar de batterij blijkt nog vaak de achilleshiel van mobiele toestellen. Nieuw onderzoek aan de universiteit van Stanford hoopt daar in de toekomst verandering in te brengen.

De lithium-ion-batterijen in onze apparaten verspillen heel wat potentiële energie omdat ze het lithium alleen veilig kunnen gebruiken in dat deel van de cellen waar ionen worden geleverd. De nieuwe techniek van het onderzoeksteam van Stanford laat een dichter en meer efficiënt gebruik van het lithium toe in de anode van de batterij, waar elektronen worden ontladen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een nanoscopisch koolstofschild dat de onstabiele chemicaliën onder controle houdt.

Het resultaat is een batterij die niet alleen een veel langer batterijleven heeft, maar ook minder snel achteruit gaat en relatief veilig blijft. Volgens de onderzoekers zou een smartphone dankzij deze technologie twee tot drie keer langer moeten meegaan op één lading dan vandaag het geval is.

De techniek biedt overigens niet alleen voordelen voor mobiele toestellen, maar ook bijvoorbeeld voor de autoindustie. Autofabrikanten kunnen de nieuwe batterijen gebruiken in goedkopere elektrische wagens, die toch nog altijd een voldoende lange afstand kunnen afleggen op één lading. Maar dat is toekomstmuziek. De technologie moet eerst nog verder op punt worden gezet vooraleer hij in commerciële producten kan worden ingezet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business