techpulse 2

Ook al gaat het vierletterwoord intussen al een paar jaar mee, BYOD is anno 2014 nog altijd actueel. Al doen er nogal wat misverstanden de ronde.

Advertentie

Ook al gaat het vierletterwoord intussen al een paar jaar mee, het weerhoudt BYOD of Bring Your Own Device er niet van om anno 2014 nog altijd een van de grootste IT-trends te zijn. Al doen er nogal wat misverstanden de ronde. We sommen er vijf op.

Bij BYOD gebruiken werknemers hun privétechnologie op en voor het werk. We denken dan in eerste instantie aan mobiele toestellen als tablets en smartphones. De term is ingeburgerd, maar BYOD zelf nog niet. Waarmee we meteen zijn aanbeland bij het eerste misverstand.

Misverstand 1: BYOD is de (officiële) norm

BYOD is in het bedrijfsleven zeker niet de norm. Uit een recente rondvraag van onze collega"s van Smart Business bleek dat sowieso een minderheid van de kantoorwerkers zijn privétoestel (smartphone en zeker laptop of  tablet) voor professionele doeleinden gebruikt. Een officieel BYOD-beleid is nog veel minder ingeburgerd. Bij veel organisaties wordt het gebruik van privétoestellen heimelijk toegelaten. Of toch deels aan banden gelegd.
 

 

Misverstand 2: BYOD is eigenlijk CYOD (of COPE)

Bij veel bedrijven is, in plaats van BYOD, de zogenaamde CYOD van tel: ‘Choose Your Own Device’. Hierbij biedt een bedrijf zijn werknemers een reeks van toestellen aan waaruit ze moeten kiezen. Of anders: kritieke bedrijfstoepassingen kunnen slechts op een beperkt aantal (vooraf vastgelegde) mobiele toestellen en technologieën gebruikt worden. Sommige bedrijven bieden een voucher aan waarmee ze een toestel, bijvoorbeeld uit een telecomshop, kunnen kiezen. Maar ook daar is de keuze beperkt tot het aanbod in de shop

Heel vaak gaat het zelfs niet om privétoestellen. Maar wel om toestellen die door het bedrijf ter beschikking zijn gesteld, en die gebruikers ook privé gebruiken. Hier is de benadering dus omgekeerd. Uiteraard bestaat hier ook een term voor: COPE, wat staat voor ‘Company Owned, Personally Enabled’.
 

Misverstand 3: BYOD is een besparing

Als werknemers hun eigen toestellen kopen, moet de werkgever het niet meer doen en levert dat een kostenbesparing op. In de praktijk liggen de kaarten anders. “BYOD is geen kostenbesparing”, waarschuwt  Jan Ponnet, ICT-officer en mobile specialist bij BNP Paribas.

Hij haalt daar meteen de grote misvatting onderuit. Kosten voor beveiliging en IT zullen immers oplopen, al hoeft dat volgens Ponnet ook geen belemmering te zijn. “Het doel van BYOD moet zijn om de tevredenheid en productiviteit van werknemers te verhogen”, vervolgt hij. “Een werknemer zal een beleid rond BYOD ook enkel omarmen wanneer het zijn work-life balance ten goede komt.”

Dit alles doet uitschijnen dat een vrije keuze van toestellen impact heeft op zowel de IT-afdeling als de HR-afdeling. Maar er zijn nog andere betrokkenen zoals uw financiële- en juridische afdeling en niet te vergeten: de gebruikers zelf.

Misverstand 4: BYOD is vooral voor tablets

Heel vaak wordt de opmars van BYOD gelinkt aan de lancering van de iPad van Apple. Voor een stuk valt dat ook logisch te verklaren. Want de iPad was wel een kantelpunt in de geschiedenis van bedrijfstechnologie. Voor het eerst waren het de business-mensen, vaak toplui en niet zozeer de IT’ers, die het initiatief namen om technologie te gebruiken en ze zelfs van thuis uit mee naar kantoor te nemen.

Toch lijkt het inzake BYOD niet zozeer om de tablet-pc, maar wel om de smartphone te draaien. Die laatste is onder kantoorwerkers in het algemeen ook veel meer ingeburgerd. Ook al komt de tablet flink opzetten op kantoor, de smartphone blijft nog lange tijd het populairste privétoestel op de werkvloer.

Misverstand 5: BYOD is eigenlijk BYO

Dit laatste misverstand is waarschijnlijk zelfs nog het meest fundamentele. Niet enkel de keuze van toestellen, maar ook de applicaties of apps op die toestellen, zijn van tel. Hoe kan een bedrijf die bouwen, verdelen, beheren en – last but not least – beveiligen? Security en policy zijn namelijk vaak het belangrijkste aandachtspunt bij projecten rond BYOD. En daarnaast zijn er ook al de data die op die toestellen staan. Ook die moeten beveiligd of beheerd worden. Of hoe BYOD verder gaat dan de smartphones en tablets zelf.

De gestelde vragen in het onderzoek:

Gebruikt u uw privé-smartphone op uw werk?

Jawel, maar ik krijg hiervoor geen support van IT: 45%
Ja, en onze IT-afdeling ondersteunt hem: 12%
Nee, ik heb een smartphone van de zaak: 14%
Nee, ik gebruik geen smartphone: 29%

Gebruikt u uw privé-tablet (bvb. een iPad) voor uw werk?

Jawel, maar ik krijg hiervoor geen support van IT: 21%
Ja, en onze IT-afdeling ondersteunt hem: 8%
Nee, ik heb een tablet (iPad) van de zaak: 16%
Nee, ik gebruik geen tablet: 55%

Gebruikt u uw privé-laptop voor uw werk?

Jawel, maar ik krijg hiervoor geen support van IT: 18%
Ja, en onze IT-afdeling ondersteunt hem: 7%
Nee, ik heb een laptop van de zaak: 58%
Nee, ik gebruik geen laptop: 18%

N: 250, Smart Business & ZDNet.be

Op 2 september verzorgen Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over "Trends in ICT". Ook deze thema"s komen er aan bod. Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op: www.businessmeetsit.be .

Advertentie