Nieuws

Google vraagt publieke opinie over vergeetrecht

De zoekreus vraagt de mening van de burger over het verwijderen van zoekresultaten op individueel verzoek.

Google heeft een formulier online geplaatst waarmee het gebruikers vraagt om hun mening te delen over het veelbesproken vergeetrecht voor online zoekmachines.

De recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie inzake het recht om vergeten te worden verplicht Google en andere zoekmachines ertoe om zoekresultaten over individuen te verwijderen, wanneer die van mening zijn dat ze hun privacy schenden. Het zogenaamde vergeetrecht brengt heel wat controverse met zich mee omdat het een dunne lijn bewandelt tussen twee belangrijke basisrechten: privacy en vrije meningsuiting.

[related_article id=”158578″]

Google steekt zijn kritiek op het vergeetrecht niet onder stoelen of banken, maar probeert ook om aan de uitspraak van het Europese Hof tegemoet te komen. Sinds de zoekreus eind mei een vergeetformulier in het leven heeft geroepen, werden al meer dan 91.000 verwijderverzoeken ingediend die samen 328.000 individuele webpagina’s omspannen. Tot nu toe werd ongeveer de helft van die verzoeken goedgekeurd. Google verwijdert de zoekresultaten wel alleen uit de Europese versies van zijn zoekmachine.

Recent heeft het bedrijf een adviesraad in het leven geroepen die zich moet buigen over een aantal belangrijke vragen in verband met de implementatie van het vergeetrecht. De adviesraad moet uitzoeken hoe het recht op privacy van het individu in balans kan worden gebracht met het recht op vrije meningsuiting en informatie van het publiek. Er moeten duidelijke richtlijnen in het leven worden geroepen die Google kunnen helpen bij de beslissing om al dan niet op een verwijderverzoek in te gaan.

De adviesraad gaat vanaf september een aantal publieke vergaderingen met experts organiseren in grote Europese steden, waaronder ook Brussel. Voor die bijeenkomsten wil Google graag ook de stem van de Europese burger horen. Via een webformulier kan iedereen die dat wenst daarom nog tot 11 augustus zijn mening geven over het vergeetrecht en hoe het moet geïmplementeerd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business