Nieuws

Pc-scherm met ingebouwde bril in de maak

Als het aan de wetenschappers van de universiteit van Berkeley ligt is de leesbril iets van het verleden. Zij ontwikkelen een scherm dat zich automatisch aanpast aan het zicht van de gebruiker.

Hoe zou het zijn als je geen bril nodig hebt om je pc-monitor of smartphonescherm scherp te zien? Wetenschappers van de University of California Berkeley zijn bezig met het ontwikkelen van computerschermen die zich automatisch aanpassen aan de behoefte van de gebruiker. Zie het als een scherm met een ingebouwde bril zodat de gebruiker die niet meer nodig heeft.

“Voor mensen met slechts een kleine oogafwijking is het leven niet zo erg”, stelt Fu-Chung Huang, de auteur van het rapport over het schermproject van Berkeley. “Maar naarmate je ouder wordt verliezen je lenzen een bepaalde elasticiteit waardoor je dingen die dichtbij zijn niet meer goed kan lezen, zoals een mobiele telefoon of tablet. Daarvoor heb je dan een leesbril nodig, wat erg onhandig is.”

Persoonlijk
“Met deze technologie hoef je in de toekomst alleen maar op een knop te drukken en dan stelt het scherm zich in op jouw oogsterkte”, laat Huang weten. Daarvoor dienen gebruikers van tevoren hun ooggegevens in te voeren in hun eigen pc, laptop of ander mobiel apparaat. Wanneer de gebruiker dan met zijn persoonlijke wachtwoord inlogt herkent het apparaat hem en past daarop het scherm aan.

De onderzoekers van Berkeley, die samenwerken met wetenschappers van MIT, zijn bezig met het ontwerpen van een algoritme die de specifieke behoefte van een gebruiker kan compenseren, zodat hij of zij scherp kan zien wat het scherm weergeeft zonder een bril of lenzen te dragen. De software maakt het scherm corrigerend.

Dit is vooral handig voor mensen die zowel verziend als bijziend zijn. Dan hoeven ze geen speciale leesbril mee te nemen naast hun standaard bril of lenzen. Volgens de universiteit is de techniek ook geschikt voor mensen met zichtproblemen die niet verholpen kunnen worden met een bril of lenzen.

Photoshop
“Het project is gestart met het idee dat Photoshop foto"s minder wazig kan maken. Dus waarom kunnen we deze visuele wazigheid niet weghalen op het scherm in plaats van Photoshop in het brein te installeren”, vraagt Haung, die nu software-engineer is bij Microsoft.

“Het begin was moeilijk, vooral omdat iedereen zei dat het niet mogelijk is. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het inderdaad onmogelijk is op een standaard 2D-scherm. Ik moest de optische componenten aanpassen om dit voor elkaar te krijgen.”

Erg fragiel
Het kan nog wel even duren voordat de consument kennis kan maken met deze technologie, want Huang heeft nog geen contact gehad met fabrikanten. “De huidige versie is nog erg fragiel”, licht hij toe. “Het vereist een zeer precieze kalibratie tussen het oog en het scherm. Bij mij heeft het best lang geduurd voordat ik de juiste instelling voor mezelf vond. Wellicht dat de technologie van Amazons Fire Phone die je oog volgt voor mij een oplossing vormt. Over het algemeen ben ik vrij optimistisch over de voortgang.” 

Wel voegt de wetenschapper er nog aan toe dat de techniek niet werkt op schermen waar meerdere mensen tegelijk naar kijken, zoals een televisie. “In de toekomst hopen we verder uit te breiden zodat een scherm voor meerdere personen tegelijk het zicht kan corrigeren.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business