Nieuws

Waanzinnig nieuw glasvezelrecord: 43 Tbps

Deense onderzoekers hebben maar liefst 43.000 Gbps per seconde door een glasvezelkabel weten te verzenden.

Onderzoekers van de Technische Universiteit van Denemarken hebben maar liefst 43 Tbps (43.000 Gbps) per seconde door een glasvezelkabel weten te verzenden met één laserzender. De meeste normale glasvezelnetwerken voor commercieel gebruik halen op dit moment een maximale snelheid van slechts 100 Gbps.

Deze waanzinnig hoge snelheid komt in de praktijk neer op een doorvoersnelheid van ongeveer 5,4 terabytes per seconde. Op deze snelheid duurt het nog geen seconde om je enorme 2TB back-up-hardeschijf over te zetten en slechts milliseconden om een HD-film van enkele GB"s te verzenden.

Oude record
Het vorige record stond al sinds 2011 op naam van het Karlsruhe Instituut voor Technologie, dat een snelheid van 26 terabits per seconde wist te bewerkstelligen. Wat dit record zo opvallend maakt is het gebruik van een enkele laser over slechts één glasvezelstreng.

Wanneer gebruik wordt gemaakt van meerdere lasers over verschillende strengen zijn dit soort snelheden veel makkelijker te halen, maar er liggen maar op enkele plekken ter wereld glasvezelnetwerken die dit zouden ondersteunen. De meeste zijn, net zoals de test, opgebouwd uit een enkele streng, aangestuurd door een enkele laser.

Wanneer je de proefopstelling van de Denen onder de loep neemt, blijkt overigens dat de onderzoekers een beetje vals hebben gespeeld door wel een enkele streng glasvezelkabel te gebruiken, maar wel eentje die een zevental glasvezelkernen bevat, waardoor er gemakkelijker meer data doorheen kunnen. Veel meer details over het record ontbreken voorlopig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business