Nieuws

Google vangt pedofiel dankzij mail scannen

Dat Google onze e-mails scant, heeft een interessante bijwerking gehad: het bedrijf ontmaskerde zo een pedofiel in de VS.

“Onze geautomatiseerde systemen analyseren uw content (inclusief e-mails) om u persoonlijk relevante productfeatures aan te bieden, zoals aangepaste zoekresultaten en reclame en spam- en malware-detectie.”

Zo klonk het midden april toen Google uit de doeken deed waarom het onze e-mail scant. Het bedrijf verzekerde ons toen dat het om geautomatiseerde scans ging, maar blijkbaar doet Google toch meer dan alleen maar zoeken naar voer voor advertenties.

[related_article id=”158578″]

Een pedofiel in Houston in de VS werd immers opgepakt na een tip van Google aan het Nationaal Centrum voor Vermiste en Uitgebuite Kinderen. De man, die twintig jaar geleden al veroordeeld werd als pedofiel, probeerde de politie te slim af te zijn door zijn foto’s met bezwarend materiaal in z’n mailaccount te bewaren. Daar mag de staat immers niet zomaar in kijken. Wat de pedofiel duidelijk niet wist is dat Google de e-mails scant.

Privacy

In de gebruiksvoorwaarden van Gmail valt immers te lezen dat Google mailverkeer niet alleen analyseert voor doelgerichte advertenties, maar ook voor beveiligingsdoeleinden. Omdat de vunzigaard de gebruiksvoorwaarden accepteerde heeft Google dus wel het recht om z’n mailverkeer te bekijken. De analyse-algoritmes detecteerden de kinderporno, met de arrestatie van de man tot gevolg.

Hoewel dit geval onmiskenbaar in het voordeel van Google spreekt, toont het wel aan hoe veel en hoe doelgericht het bedrijf kan zoeken in ons mailverkeer. Zolang die macht gebruikt wordt om kinderen te beschermen van pedofielen kan dat geen kwaad, maar het is toch belangrijk te beseffen dat ons mailverkeer absoluut niet zo privé is als we graag zouden denken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business