Nieuws

Processor IBM werkt als menselijk brein

IBM heeft een processor ontwikkeld die werkt als een menselijk brein. Daardoor is hij niet alleen sneller, maar ook zuiniger dan huidige processors.

Al sinds 2009 werkt IBM aan een nieuw soort processor onder de noemer van het TrueNorth-project. In tegenstelling tot huidige processoren, die data opeenvolgend verwerken, moet deze nieuwe serie processoren met verschillende kernen, geheugen en communicatie-onderdelen, onderling communiceren om het aantal berekeningen flink te verhogen.

Het prototype dat IBM vandaag onthulde, heeft 5,4 miljoen transistors, samengevoegd in een netwerk van 4096 "neurosynaptische kernen" en kan daarmee dan ook 4096 miljoen verbindingen, of – om de vergelijking met het menselijk brein in stand te houden – synapsen genereren. Om het potentieel van deze processoren te tonen wist IBM zestien van deze processoren aan elkaar te koppelen in groepen van vier voor ongekende rekenkracht. In deze opstelling zou het equivalent worden bereikt van 16 miljoen neuronen en 4 miljard synapsen.

[related_article id=”152275″]

Naast de snelheidswinst die kan worden behaald, moet deze TrueNorth-chip flink zuiniger zijn dan de huidige processoren. Een enkele chip verbruikt minder energie dan een gehoorapparaat, zoals in bovenstaand plaatje is te zien. De rode kant is een normale processor, die dus erg heet wordt, en aan de blauwe, koude zijde zien we de TrueNorth-processor. IBM hoopt dat deze nieuwe chip de drijvende kracht zal zijn achter het over een paar jaar alomtegenwoordige "Internet of Things". Naast deze nieuwe processoren werkt IBM ook aan een nieuwe programmeertaal om de nieuwe technieken goed te kunnen gebruiken. Wanneer deze nieuwe technologie daadwerkelijk klaar is om op de markt te brengen kan IBM nog niet zeggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business