Nieuws

Cortana vrijwel zeker in Windows 9

De plannen van Microsoft om zijn persoonlijke digitale assistent Cortana te integreren in Windows Threshold krijgen steeds meer vorm voor de buitenwereld.

De geruchten dat Microsoft zijn persoonlijke digitale assistent Cortana wil verwerken in de volgende versie van Windows zingen al een tijdje rond. De gesprekken in de spreekwoordelijke wandelgangen nemen na 11 augustus alleen maar toe, omdat Neowin.net publiceert dat de eerste interne versie van Threshold – Windows 9 – een integratie van Cortana bevat

Net zoals bij Windows Phone 8.1 wordt Cortana een app, geen onderdeel van het besturingssysteem zelf. De verwachting is dat Windows Threshold in het voorjaar van 2015 verschijnt. Een eerste publieke testversie komt dit najaar al.

[related_article id=”161452″]

Artificiële intelligentie
Cortana ontleent zijn naam aan een gelijknamige artificiële intelligentie die kan leren en zichzelf kan aanpassen. Dit karakter komt uit de spellenreeks Halo van Microsoft. Cortana is afhankelijk van de technologie om machines iets te leren en Satori, de kennisbron achter Bing, om te leren wat de gebruiker wil, zoekt en doet.

De app is Microsofts alternatief voor Google Now en Apples Siri. Momenteel zit het bedrijf midden in het proces om Cortana als testapp beschikbaar te maken via verschillende kanalen in binnen- en buitenland.

Cortana vormt de kern van Microsofts verandering van de toekomstige versies van Windows Phone, Windows en het Xbox-besturingssysteem. De app wordt beschikbaar op alle platformen via Microsofts Eén Windows-gedachte.

Spraakopdrachten
Microsoft is al zeker sinds 2011 bezig met het ontwikkelen van een persoonlijke digitale assistent voor Windows. Woordvoerders kwamen met mooie verhalen waarin gebruikers in staat waren hun pc"s spraakopdrachten te geven als “print mijn vliegticket naar Brazilië”, waarna het systeem automatisch actie zou ondernemen.

De magie hierachter zou een combinatie zijn van Microsoft Bing, Tellme spraaktechnologie en enkele brouwsels van natuurlijke taal plus sociale grafieken.

Revolutionair
Destijds gaven een paar managers binnen Microsoft al aan dat het onwaarschijnlijk was dat een dergelijke assistent eerder zou verschijnen dan tussen 2014 en 2016. Daarmee wilden ze beweren dat Microsoft wacht met het debuut totdat het iets revolutionairs heeft in plaats van iets anders verder te evolueren.

Met de toevoeging van Cortana aan de lijst met opties voor Threshold krijgt de volgende versie van Windows een flink aantal nieuwe functionaliteiten en verbeteringen. Denk onder meer aan het mini-startmenu, de mogelijkheid om Metro-apps in een venster op de desktop te draaien, het verwijderen van de Charm-werkbalk en de toevoeging van de mogelijkheid tot een virtuele desktop.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business