Nieuws

Aan de slag met de nieuwe Windows 8.1-update

De update die Microsoft klaar heeft voor Windows is geen gewone beveiligingspatch: de download breidt het besturingssysteem uit met enkele nieuwe functies.

Microsoft heeft de gewoonte om elke maand een bundeling van updates voor Windows beschikbaar te maken. Normaal gaat het om beveiligingsupdates en enkele patches die het besturingssysteem vlotter laten draaien: updates voor onder de motorkap die belangrijk zijn, maar waar je als gebruiker weinig van merkt.

Deze maand gooit Microsoft het over een andere boeg: de augustus-update brengt naast de gebruikelijke verbeteringen ook een aantal handige nieuwe functies met zich mee.

Optioneel

De update staat weggestopt onder de optionele updates en zal dus niet automatisch installeren. Je moet hem zelf aanvinken. Het serienummer van deze update is KB2975719. De nieuwigheden zijn niet zo spectaculair, maar het betreft desalniettemin handige toevoegingen. Ik ging al even aan de slag met de nieuwste update, zodat je weet wat er nieuw is, en waar je het kan vinden.

[related_article id=”161452″]

Een eerste verandering is een bijsturing van het updatecentrum onder Bijwerken en herstellen bij pc-instellingen. Daar laat je normaal manueel nieuwe updates binnen. Nu geeft het venster je een beter zicht dan vroeger op de updategeschiedenis van je computer. In één oogopslag zie je wanneer Windows Update voor het laatst zocht naar updates, en wanneer er laatst geïnstalleerd werden.

Als je computer een precisie-touchpad heeft, krijg je daar een stuk meer controle over. Zeker wie zijn laptop af en toe met een muis gebruikt zal de toevoeging van de nieuwe functies appreciëren. Zo kan je dankzij de nieuwe update kiezen of de touchpad aan dan wel uit staat wanneer je een muis met het toestel verbindt, de rechtermuisklik op de pad activeren, en een dubbelklikfunctie aanzetten om bestanden te verslepen.

Roebel

Extra beveiliging komt er in de vorm van een functie die gedateerde Javaplugins automatisch blokkeert in Internet Explorer. Zo is de kans kleiner dat je lekke software op je computer draait, met alle mogelijke slechte gevolgen van dien. Verder kunnen gebruikers van Sharepoint verademen dankzij een optie om ingelogd te blijven. Daarmee verdwijnt de vervelende stroom van meldingen die je bij elke inlogpoging te zien kreeg.

Tot slot is er goed nieuws voor de Russische lezers onder ons. Wie het recente invoerverbod wil omzeilen en toch nog Europese peren wil kopen en betalen met roebels, kan dat met de hulp van Windows doen. Dankzij de nieuwe update ondersteunt het besturingssysteem sinds vandaag het icoontje voor de Russische roebel. Dat lijkt op het eerste zicht enkele honderden jaren te lang geduurd te hebben, maar de roebel had, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de euro (€), de dollar ($) en de yen (¥), geen officieel symbooltje. Pas eind vorig jaar voerde de Russen een symbool in.

Mineur

Het is de eerste keer dat Microsoft de functies van Windows uitbreidt met een maandelijkse update. De vorige keer dat het OS er extra functies bij kreeg was dat in de vorm van een gespecialiseerde update: Windows 8.1 Update getiteld. Lang werd er gesuggereerd dat die grote update navolging zou kennen in Windows 8.1 Update 2. Er werd zelfs even gespeculeerd dat die het fel begeerde startmenu zou terugbrengen, maar daar stap Microsoft van af.

Deze augustus-update luidt wel een verandering in het beleid in. Microsoft plant geen grote updates zoals de Update met de hoofdletter door te voeren. Vanaf nu zullen nieuwe functies mondjesmaat verschijnen. Al bij al heeft de augustus-update meer hype gekregen dan hij verdiende. Aangezien er enkele maanden geleden nog sprake was van Update 2 is het te vergeven dat je meer nieuwe functies in deze download had verwacht. Het startmenu lijkt bovendien definitief uitgesteld naar Windows Threshold, ook bekend als Windows 9.

8-1augustus-updatehelpmicrosoftnieuwsroebeltiptouchpadupdateWindowswindows 8windows update

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals