Nieuws

De emotionele intelligentie van je toetsenbord

Onderzoekers ontwikkelden een programma dat de emoties van computergebruikers kan aflezen uit hun typegedrag.

Zelfs als je je gemoedstoestand probeert te verbergen, kan je typgedrag je verraden.

Researchers in Bangladesh hebben een computertoepassing ontwikkeld die tekst- en typepatronen analyseert om de emotionele staat van gebruikers te achterhalen. Hoewel beide methodes al afzonderlijk werden toegepast om de gevoelens van gebruikers te peilen, brachten de onderzoekers ze nu voor de eerste keer samen.

Met veelbelovend resultaat, zeggen ze: de software zou 87 procent van de tijd de gemoedstoestand van proefpersonen juist inschatten.

A.F.M. Nazmul Haque Nahin en zijn collega’s aan de Islamic University of Technology stellen dat hun bevindingen belangrijk zouden kunnen blijken voor de ontwikkeling van computersystemen met emotioneel inzicht, omdat hun methode veel goedkoper en veel minder opdringerig is dan tools als stemanalyse, gezichtssensors, warmtebeelden of gesture tracking.

Hun aanpak rekent daarentegen op factoren als typesnelheid, het gebruik van de backspace-toets, het aantal tekens dat elke vijf seconden getypt wordt en hoelang proefpersonen bleven “hangen” op een bepaalde toets, naast de analyse van bepaalde tekstpatronen en woorden die geassocieerd kunnen worden met een emotie.

“Het combineren van toetsenbordbewegingen met tekstpatroonanalyse kan de emoties van gebruikers beter detecteren, maar er is nog niet eerder werk gemaakt van deze gecombineerde aanpak”, schrijven de wetenschappers in hun paper. “Onze gecombineerde analyse behoeft geen extra hardware of gespecialiseerde tools.”

Waar kan deze aanpak zijn nut bewijzen? Volgens de onderzoekers kan een systeem dat de emotionele staat van zijn gebruikers juist kan inschatten beter werken bij games, online lesgeven, tekstverwerking, beeld- en videobewerking, authenticatie van gebruikers, en meer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business