Nieuws

De grootste geflopte smartphones

Door de jaren heen heb je smartphones gezien speciaal voor tieners, Facebookgebruikers, mensen met kleine handen en ga zo maar door. Sommige van deze mislukte apparaten zijn slechts enkele weken beschikbaar geweest.

Ik gebruik al meer dan zeventien jaar pda"s en smartphones. In die periode heb ik honderden apparaten gebruikt en getest. De laatste paar jaar hebben we een aantal smartphones gezien die slechts enkele maanden mee gingen voordat ze alweer uit de schappen verdwenen.

Sommige apparaten zijn vanaf de lancering gedoemd te mislukken en de pers zet constant vraagtekens bij hun bestaansrecht. Een van die apparaten was eigenlijk best geweldig; ik heb het nog steeds, en eigenlijk is het alleen verdwenen door een verandering in het leiderschap binnen het bedrijf.

[related_article id=”161452″]

Recente data tonen ons dat bedrijven iOS vaker adopteren dan elk ander mobiel besturingssysteem. Als we kijken naar deze gefaalde smartphones is Apples iOS een veilige keuze met goed ondersteunde apparaten en een vrij consistente progressieve mobiele strategie. Het bedrijf lanceert geen experimentele apparaten die enkele maanden later alweer de nek worden omgedraaid.

Laten we zes van deze gefaalde smartphones onder loep nemen in volgorde van verschijnen. Daarbij heb ik het gevoel dat de Amazon Fire-phone binnenkort aan deze lijst toegevoegd mag worden.

Microsoft Kin (mei tot juli 2010)
Aangezien de Microsoft Kin gericht was op de jonge consument gaf ik mijn twee oudste tienerdochters de kans om de Kin One en Kin Two te testen na de lancering in mei 2010.

Ik had verwacht dat ze iets enthousiaster zouden reageren op de toestellen, maar geen van beiden raadde de Kin aan. Een paar maanden later trokken Microsoft en Verizon de stekker uit het project.

De Kin beschikte over enkele geweldige functionaliteiten. En ik denk dat het idee erachter best goed was. Verizon behandelde de smartphone echter als alle andere toptelefoons en de maandelijkse kosten waren te hoog voor de ouders.

Naar verluidt heeft Microsoft 1 miljard dollar in het Kin-project gestopt. Daarmee is het een van de grootste flops in de smartphonewereld.

HP Veer 4G (mei tot augustus 2011)
Palm onthulde tijdens CES 2009 het WebOS-besturingssysteem. Helaas duurde het daarna nog zes maanden voor de Palm Pre gelanceerd werd. Ook dat toestel had bijna deze lijst gehaald, maar ondanks de twijfelachtige hardware heeft de telefoon het nog meer dan een jaar volgehouden.

Na verloop van tijd werd Palm overgenomen door HP. Samen met de HP Pre 3 en HP Touchpad, kondigde het bedrijf de HP Veer 4G aan. Het apparaat was in principe een kleine Palm Pre met een 2,6-inchscherm en een minuscuul toetsenbord dat erg lastig in gebruik was.

Wederom liet ik een van mijn dochters naar de smartphone kijken. Ook deze keer raadde ze aan verder te kijken naar een ander toestel. De HP Veer 4G kwam in mei 2011 op de markt. Toen HP enkele maanden later besloot te stoppen met de ontwikkeling van WebOS-hardware, betekende dat ook het einde van de Veer.

HTC ChaCha/Status (juni tot augustus 2011)
HTC stond ooit bekend om het maken van telefoons in allerlei vormen en maten. Een van mijn absolute favorieten is de HTC Dash. Het bedrijf pakte het ontwerp van een telefoon met een qwerty-toetsenbord aan de voorkant en maakte hiermee een toestel volledig gefocust op Facebook. De HTC ChaCha (ook bekend als Status) had zelfs een speciale Facebook-knop in de bekende kleuren.

De Android-smartphone HTC ChaCha verscheen in juni 2011, maar werd door Facebook niet gesteund als officieel Facebooktoestel – maar door de speciale knop werd de focus heel erg op het sociale netwerk gelegd. AT&T trok vrij snel de stekker uit dit apparaat. Na augustus was het niet meer te verkrijgen.

Nokia N9 (september 2011 tot juli 2012)
Ik was aanwezig op Nokia World 2011 in. Daar zag ik de Nokia N9 voor het eerst en na toezeggingen dat het toestel voor een langere tijd goed ondersteund zou worden, besloot ik mijn eigen blauwe N9 ter plekke te bestellen. Helaas wist ik toen nog niet dat een paar maanden later Stephen Elop zou komen om MeeGo de nek om te draaien.

De N900 was beschikbaar voor de N9 en draaide op het Maemo-besturingssysteem, de voorloper van de N9 en MeeGo. Dit besturingssysteem ontwikkelde zich verder en was een geweldig smartphoneplatform. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat MeeGo het potentieel had om de strijd aan de te gaan met anderen als Microsoft het was blijven ondersteunen.

De N9 en N900 blijven onderdeel uitmaken van mijn collectie, maar de laatste officiële software-update stamt uit juli 2012. Via het NITDroid-project kreeg de N9 Android, maar de mogelijkheden waren beperkt. De N9 was geen flop vanwege het apparaat, maar vanwege beslissingen door de Nokia-top.

HTC First (april tot mei 2013)
Er gingen al lange tijd geruchten over een Facebooktoestel en in april 2013 werd de HTC First aangekondigd op een persevenement van Facebook. De First kreeg gemengde beoordelingen. Hoewel de hardware vrij aantrekkelijk was, was de overweldigende invloed van Facebook op de interface dit niet.

Een maand na zijn verschijning waren er volgens een verslag pas 15.000 HTC Firsts verkocht. De First kostte aanvankelijk 100 dollar bij een tweejarig contract, maar dit werd vrij snel bijgesteld naar slechts 1 dollar bij een tweejarig contract. De officiële verklaring van AT&T is dat het bedrijf regelmatig stunt met de prijzen en dat de verlaging niet was ingegeven door slechte verkoopcijfers. Alles wijst er echter op dat ze zo snel mogelijk van de toestellen af wilden.

AT&T stopt met de verkoop van HTC First en levert de onverkochte toestellen af bij HTC. De kans bestaat dat de HTC ChaCha, het eerste Facebooktoestel van HTC, meer exemplaren heeft verkocht dan de First. Hoe dan ook, je kunt hieruit de conclusie trekken dat de consument niet zit te wachten op een Facebooktoestel.

Nokia X (februari tot juli 2014)
Men geloofde dat Nokia de overstap naar Android had moeten overwegen als besturingssysteem toen Stephen Elop alles overzette naar Windows Phone. Een paar jaar later volgt op het Mobile World Congress van 2014 de aankondiging dat er toch een Nokia-apparaat komt met Android. Op dat moment was Microsoft al bezig met de overname van het Finse telecombedrijf.

Het was duidelijk dat Microsoft zich volledig zou richten op Windows Phone na de overname van Nokia. Daarom rees de vraag wat er zou gebeuren met de Nokia X, zeker aangezien Microsoft al een aantrekkelijke strategie heeft voor goedkope Windows Phone-toestellen.

Het is daarom ook geen verrassing als in 2014 Microsoft laat weten dat het stopt met de Nokia X-lijn. Ik snap sowieso niet hoe die lijn ooit gelanceerd is met Stephen Elop aan het roer bij Nokia en later bij Microsoft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business