Nieuws

Zes tips voor een beter wifibereik

Worstel je met een traag thuisnetwerk en laat het bereik van je wifi ook te wensen over? Deze zes tips helpen je om je wifi een boost te geven.

Vind de beste locatie voor je wifi-router

Wifirouters zijn niet makkelijk goed te plaatsen. Ze zien er misschien weinig aantrekkelijk uit, met hun antennes en flikkerende lichtjes, maar je zet ze waarschijnlijk beter niet achter de tv of uit het zicht in een kast.

De beste plaats om je router te plaatsen is meestal zo centraal mogelijk in je huis, of op een plaats in je appartement waar er direct zicht is tussen je router en verschillende toestellen. Let wel: je router vlak naast je toestellen plaatsen is ook niet ideaal voor je signaalsterkte, vooral niet bij streamingtoestellen. Als deze dicht bij elkaar staan zijn ethernetkabels waarschijnlijk beter geschikt.

Probeer je router ten slotte ook niet naast bakstenen muren of metaal te plaatsen; te dichte materialen kunnen ook een negatieve invloed hebben op je signaal.

Als je toestellen compatibel zijn, gebruik dan een sterker signaal

Moderne mobiele toestellen zijn vaak compatibel met de recentste netwerkstandaarden. Als je toestellen jong genoeg zijn, dan zijn ze normaal gezien compatibel met 802.11n of 802.11ac. Schakel daarop over als je kan: nieuwere standaarden brengen een sterker signaal en hogere snelheden met zich mee.

Veiligheid boven alles

Als je in een dichtbevolkte omgeving woont – en in onze contreien is die kans reëel  – dan vergroot de kans dat je ongewenste meelifters op jouw netwerk krijgt. Om niet-geautoriseerde gebruikers te weren kan je WPA2-beveiliging op je netwerk aanbrengen (uiteraard met een sterk wachtwoord). Zo vermijd je dat anderen jouw netwerk gebruiken om te streamen of downloaden, wat dan weer je eigen snelheden ten voordele komt.

Beperk gulzige apps

Met Quality-of-Service (QoS) kan je de hoeveelheid bandbreedte beperken die een bepaalde app kan opsouperen, wat handig kan zijn als je veel videocontent streamt. Zo kan je bepaalde apps en diensten altijd automatisch de hoogste snelheden en de kleinste vertraging toewijzen, terwijl andere toepassingen (zoals downloaders) beperkt kunnen worden tot bepaalde momenten van de dag.

Kies het juiste kanaal

Als je wifinetwerk op hetzelfde kanaal zit als de andere toestellen in je buurt kan dat storing veroorzaken. Je kunt een wifi-scannertoepassing gebruiken om te bepalen van welke kanalen de netwerken in je omgeving gebruikmaken. Jouw netwerk vervolgens omschakelen naar een ongebruikt kanaal kan de performance een mooie boost geven.

Groot huis? Koop een repeater

Als je een ruimere woning of kantoor hebt, kan het lonen om te investeren in een wifirepeater. Zo’n toestelletje is meestal goedkoop en makkelijk te koppelen aan je router en kan, indien juist geplaatst, het bereik van je router flink vergroten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business