Nieuws

Europa wil extra frequenties voor 4G inzetten

In Europa moet tegen 2020 ook de 700 MHz-frequentieband gebruikt worden voor 4G, zegt de Europese Commissie.

De Europese Commissie wil in de toekomst het 700 MHz-spectrum, waar nu nog radio- en tv-programma’s op zitten, gebruiken voor mobiele netwerken.

Dat deel van de frequenties wordt nu nog gebruikt door omroepen voor hun free-to-air-uitzendingen. Het voorstel werd uitgewerkt gedurende de ‘vredesmissie’ van de Franse politicus Pascal Lamy om de mobiele operatoren en de omroepen op één lijn te krijgen.

Lappendeken Europa
Europa loopt achter op China, de VS, Zuid-Korea en Japan in het toekennen van het 700 MHz-gebied. In Europa is het ook niet zo eenvoudig om de bestemming van de frequentieband zomaar te wijzigen. In Italië wordt dit gedeelte van het spectrum bijvoorbeeld gebruikt voor digitale tv-uitzendingen. In België dan weer helemaal niet.

Ondertussen neemt het gebruik van 4G hand over hand toe, zodat de nood aan extra ruimte op 700 MHz en daaronder er ooit zal komen. Voorlopig hebben de operatoren ook nog de 800 MHz ter beschikking om die stijgende vraag op te vangen, maar Finland, Duitsland en Zweden hebben al aangegeven dat ook de 700MHz-band ervoor zal ingezet worden.

De deadline van 2020 staat ook nog niet vast in het plan-Lamy en kan met twee jaar verlengd worden, vooral op vraag van de omroepen. Ook de precieze overschakeling naar de nieuwe frequenties zijn niet in steen gehouwen.

Vage data
Voor de frequenties onder de 700 MHz zijn de data al helemaal vaag. Dat stuk zou exclusief ter beschikking blijven van de omroepen tot 2030, al zal de Commissie dit in 2025 herbekijken naar gelang de technologische en commerciële ontwikkelingen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business