Nieuws

Vreemd: Internet Explorer 9 wint terrein

Gebruikers van Internet Explorer hebben geen haast om af te stappen van verouderde versies. Zelfs niet nadat Microsoft laat weten dat de ondersteuning eindigt in januari 2016.

Gebruikers van Internet Explorer hebben geen problemen met oudere versies. Zelfs nadat Microsoft aangekondigd heeft dat bepaalde browsers vanaf begin 2016 niet meer officieel ondersteund worden. De support voor Internet Explorer 7 en 8 vervalt volledig en bepaalde versies van de browser kun je alleen nog op een specifiek platform gebruiken.

In een onverwachte verklaring op 7 augustus maakte Microsoft bekend dat na 12 januari 2016 Internet Explorer 9 alleen nog ondersteund wordt op Windows Vista, Internet Explorer 10 alleen nog op Windows Server 2012 en op Windows 7 of Windows 8.1 is alleen Internet Explorer 11 veilig te gebruiken.

[related_article id=”161452″]

De browsers blijven na die datum gewoon actief, maar Microsoft stopt met de technische ondersteuning en het vrijgeven van veiligheidsupdates voor de verouderde versies. Gezien het hoge aantal kritieke patches – 110 in de afgelopen drie maanden – van Microsoft voor zijn browser, kun je stellen dat het extreem riskant is om een niet ondersteunde versie te blijven gebruiken.

Weinig verandering in gebruik
De bekendmaking van Microsoft heeft de afgelopen maand weinig tot geen invloed gehad op het gebruikersaandeel van de verschillende IE-versies. Dit blijkt uit cijfers van Net Applications.

Internet Explorer 9 wint zelfs terrein. De browser, de hoogste versie voor Windows Vista, stijgt met 0,2 procent naar een gemiddeld gebruik van 9,2 procent in augustus. Maar omdat Vista slechts op 3 procent van alle computers te vinden is, draait het merendeel van Internet Explorer 9 op Windows 7. Dat betekent dat Microsoft anderhalf jaar de tijd heeft om er op dat platform vanaf te komen.

Internet Explorer 8 vormt een nog groter probleem. De browser is de standaard voor veel Windows XP-pc"s die nog steeds actief zijn. Daarnaast hebben veel ondernemingen de browser geadopteerd als standaardversie in Windows 7. Dat blijkt uit de statistieken van Net Applications: IE8 vertegenwoordigt 21,4 procent van alle browsers afgelopen maand. Dat is slechts een daling van 0,2 procent en 36,6 procent van alle versies van Internet Explorer (die met 58,5 procent de browsermarkt domineren).

Oudere versies
Internet Explorer 6 en 7 zijn in augustus wel afgenomen, maar slechts minimaal met respectievelijk 0,2 procent en minder dan de helft van 0,1 procent. Hoewel IE6 niet langer ondersteund wordt op Windows XP, ontvangt de browser nog wel patches op Windows Server 2013. Dat platform gaat in juli 2015 met pensioen.

Bij Internet Explorer 10 is nauwelijks beweging waarneembaar. Het aandeel zakt met minder dan 0,1 procent naar 6,2 procent van alle browsers en 10,6 procent van alle versies van Internet Explorer. Het enige lichtpuntje is Internet Explorer 11 uit 2013. Die versie steeg ongeveer 0,8 procent naar een gemiddelde van 17,6 procent van alle browsers en 30 procent van alle versies van Internet Explorer.

Onmogelijke opgave
Als je kijkt naar deze cijfers kun je de conclusie trekken dat de klanten van Microsoft moeite gaan hebben met binnen anderhalf jaar overstappen naar de nieuwste versie van Internet Explorer voor hun platform. Als Internet Explorer 8 magisch zou verdwijnen – wat niet gaat gebeuren – dan moet het 1,3 procentpunten per maand kwijtraken. Dat is een toename van 2.000 procent in vergelijking met de afname het afgelopen halfjaar.

Hetzelfde geldt voor Internet Explorer 9, dat op agressieve wijze teruggedrongen moet worden. Zelfs als elke kopie van Windows Vista versie 9 van de browser draait – wat zeker niet het geval is – dan moeten pc"s met Windows 7 het afdanken van IE9 met 630 procent doen toenemen om de maandelijkse quota op nul te zetten.

Ontmoedigend
De cijfers zijn ontmoedigend. Microsoft verwacht van bijna zeventig procent van de huidige gebruikers van Internet Explorer dat ze overstappen naar de nieuwste versie. En dit alles ook nog in een vrij kort tijdsbestek, zeker voor ondernemingen. Het is dan ook geen wonder dat Gartner-analist Michael Silver vorige maand zei dat dit een enorme stap is.

Net Applications berekent het aandeel van elke browser door gegevens te verzamelen van om en nabij 160 miljoen unieke bezoekers die over websites surfen die het bedrijf gebruikt om het internetverkeer te monitoren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business