Nieuws

Vernieuwd blu-ray omarmt 4K-resolutie

4K wordt steeds populairder, en daar wil ook de blu-raystandaard op inspelen. Vanaf volgend jaar ondersteunt een nieuwe versie van de videodrager de hogere resolutie, evenals een groter dynamisch bereik.

De Blu-ray Disc Association heeft op IFA in Berlijn de opvolger van de huidige blu-raystandaard aangekondigd.

Met de opkomst van 4K als nieuwe standaard wil blu-ray zich wapenen voor de toekomst. Voorlopig is 4K immers het vrijwel exclusieve domein van onlinestreamingdiensten zoals Netflix en Amazon.

Victor Matsuda, bestuurder van de Associatie, is van mening dat streaming zijn beperkingen heeft. Met 4K is het verzenden van data over het web volgens hem niet de manier om de beste beeldkwaliteit op de televisie van de consument te krijgen. Bovendien is de streamingkwaliteit volledig afhankelijk van de beschikbare internetsnelheid en bandbreedte.

[related_article id=”160734″]

Fysiek
4K op een fysieke drager heeft dat probleem niet. Wanneer blu-ray geoptimaliseerd is voor de resolutie van 3820 x 1260 pixels zullen die in de allerbeste kwaliteit op je tv-scherm verschijnen. Bovendien zal het nieuwe blu-ray, dat naar schatting volgend jaar op de markt verschijnt, naast een hogere resolutie nog andere verbeteringen met zich meebrengen.

Het kleurenbereik wordt namelijk uitgebreid. Het bestaande codeersysteem kan overweg met 709 verschillende kleuren, wat overeen komt met 30 tot 35 procent van het zichtbare spectrum. Dankzij nieuwe technologie kan blu-ray volgend jaar 70 tot 80 procent van het visuele kleurensprectum op het schijfje opslaan.

Dynamisch
Ook het dynamisch bereik wordt opgekrikt. Dynamisch bereik heeft te maken met de mogelijke schakeringen tussen licht en donker. Momenteel heeft elk pixel een bitdiepte van acht, en die wordt opgekrikt naar 10. Zo is er veel meer verschil mogelijk tussen de helderheid van bijvoorbeeld een gloeilamp en de zon, terwijl helder wit vandaag gewoon helder wit is, zonder mogelijke verschillen.

Vanuit een technisch standpunt wordt blu-rayvideo niet langer gecodeerd met H.264/AVC maar H.265/HEVC. Die codec heeft een sterkere processor nodig, maar daar staat tegenover dat video sterker gecomprimeerd kan worden. Het blijft immers het doel van de Blu-ray Disc Association om één film tot één schijfje te blijven beperken.

Kerstmis
Om dat ook in de toekomst mogelijk te maken wordt de capaciteit in de toekomst opgetrokken. Vermoedelijk komen er twee nieuwe versies: één van 66 GB en één van 100 GB. De nieuwe standaard zal vanaf de zomer van 2015 beschikbaar worden voor fabrikanten, zodat er tegen Kerstmis van dat jaar blu-rays en spelers met de nieuwe technologie in de rekken ligt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business