Nieuws

Draadloos laden wordt snel de norm voor laptops

Draadloos laden is nog niet helemaal ingeburgerd op de smartphone, maar Intel ziet de technologie toch al gemeengoed worden op de laptop.

Tijdens de onthulling van Intels Core M deed Keynote-spreker Kirk Skaugen uit de doeken hoe de toekomst van kabels voor computers er volgens hem uitziet. Het antwoord was erg eenvoudig: de kabels zullen de komende jaren verdwijnen, te beginnen met de vervelende opladers. “Binnen een paar jaar is draadloos laden volledig ingeburgerd in laptops”, denkt Skaugen.

Qi
Met draadloze laadtechnologie zoals Qi kan je elektronische toestellen opladen door ze op een daarvoor ontworpen oppervlak te leggen. Dat laatste moet wel met het elektriciteitsnet verbonden zijn, maar je toestel heeft geen kabel meer nodig. Qi-laders kunnen energie doorstralen door enkele millimeters materiaal, wat wil zeggen dat je ze kan inbouwen in kasten of tafels.

[related_article id=”161563″]

De technologie bestaat al een tijdje, maar toch werd ze nog niet helemaal omarmd door smartphonebouwers. Dat de fabrikanten Qi als een premiumfunctie zien (waarvoor je mag betalen) in de plaats van de nieuwe standaard, zit daar zeker voor iets tussen.

A4WP
Intel werkt momenteel aan de technologie voor draadloos laden in laptops en wordt daarbij gesteund door onder andere Dell, Lenovo, Asus en Panasonic. De chipfabrikant kiest voor de A4WP-standaard (Alliance for Wireless Power). De magnetische resonantietechnologie waarop die standaard gebaseerd is wordt ondersteund door meer dan honderd leden, waaronder Qualcomm en Samsung. De technologie die Intel in de laptops wil integreren zal overweg kunnen met 20 tot 50 watt. Grote gamecomputers zal je daar niet vlot mee opladen, maar dunne, stroomvriendelijke toestellen wel en net op die categorie van laptops en hybrids mikt Intel met de nieuwe lijn van Core M-processors.

4K streamen
Naast opladers heeft Intel het gehad met zowat alle andere kabels. Ook aan draden voor toetsenborden, muizen en schermen moet een einde komen volgens Skaugen. Zo lanceert Intel volgend jaar een WiGig-dock waarmee je 4K-beelden draadloos naar schermen kan streamen, wat wel eens de doodsteek voor HDMI of DisplayPort kan zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business