Nieuws

Monitor je netwerk

Op de achtergrond zijn er vaak zonder dat je het goed beseft allerlei processen druk doende met je netwerk of het internet. Wil je daar snel meer zicht op krijgen, dan is Glasswire een prima tool, met fraaie statistieken en nuttige informatie.

De kans is groot dat ook jouw computer met een netwerk en het internet is verbonden. Ook al ben je dan zelf niets op de pc aan het doen, je kunt er van op aan dat er op de achtergrond allerlei processen actief zijn die op een of andere manier een netwerk- of internetverbinding maken. Glasswire maakt op een visueel aantrekkelijke manier zichtbaar wat er zich zoal op je systeem en je netwerk roert.

Zodra je Glasswire opstart, verschijnt een kleurrijke grafiek die je in één oogopslag duidelijk maakt welke apps (processen) op dit moment allemaal gebruikmaken van je netwerkverbindingen. Met een muisklik verneem je voor hoeveel in- en uitgaand verkeer elke app en netwerkprotocol zorgt.

[download_file]

Op het tabblad Firewall dan weer kun je met een muisklik specifieke apps laten blokkeren, zodat ze niet langer je netwerk (en het internet) op kunnen. Of je laat de virusscanner snel even checken of het wel om een bonafide proces gaat. Je verneemt hier ook met welke hosts de app eventueel een verbinding heeft opgezet. Glasswire waarschuwt je als blijkt dat het om een onbetrouwbare host zou gaan.

Het tabblad Usage dan weer geeft je de mogeljkheid een historisch overzicht op te vragen van het netwerkverbruik. Je stel zelf de periode in waarbinnen je het netwerkverbruik wilt controleren: dat kan per dag, week of maand. Ook handig zijn de ingebouwde filters waarmee je aangeeft of je hierbij alle verkeer te zien wilt krijgen, dan wel alleen het binnenkomende, uitgaande, lokale of externe verkeer.

Op het tabblad Alerts ten slotte krijg je een overzicht van alle (alarm)meldingen die Glasswire heeft gegenereerd. In de meeste gevallen zal het wellicht om onschuldige meldingen gaan zoals wanneer een nieuwe app de eerste keer netwerkactiviteit op je systeem heeft ontplooid.

Er zijn echter nog heel wat andere meldingen mogelijk en waarop Glasswire je precies moet attenderen, stel je zelf in bij Settings/Security. Dat gaat van waarschuwingen wanneer het hosts-bestand is aangepast over ARP-spoofing detectie tot een melding wanneer je pc meer bandbreedte heeft opgeslokt (over een bepaalde periode) dan je zelf had toegelaten.

Glasswire is een erg overzichtelijke tool en kan een zinvolle aanvulling betekenen op je al bestaande antihackers- en antivirusmateriaal. Het programma is met name ook geschikt voor beginnende gebruikers. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business