De zoekmachinegigant neemt wederom een stap in de biotechnologie en koopt een bedrijf dat apparaten maakt voor mensen met neurodegeneratieve ziektes.

Google doet weer een overname. Deze keer is het Lift Labs, een biotechbedrijf dat een speciale lepel heeft ontwikkeld voor mensen met de ziekte van Parkinson of essentiële tremor. De financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Het team wordt onderdeel van Google X. Dit deel van het bedrijf richt zich op de meest ambitieuze projecten. Zogeheten moonshots, om Googles eigen taal te gebruiken. Andere X-initiatieven zijn een auto zonder bestuurder en ballonnen als wifi-hotspots. Lift Labs komt bij de wetenschapsafdeling.

 

Liftware, het product van Lift Labs, vibreert om trillingen te stabiliseren. Het gaat tegen de bewegingen in van de hand van de patiënt zodra hij of zij de lepel naar de mond beweegt. Het bedrijf blijft bezig met de ontwikkeling en het verkopen van het product nadat het onderdeel wordt van het team van Google.

Andere producten
De zoekmachinegigant houdt zich de laatste tijd steeds meer bezig met life sciences. Vorig jaar steunde het Calico, een bedrijf dat zich wijdt aan het ontwikkelen van een medicijn met als ultieme doel om het leven van de mensheid te verlengen. Vorige week kondigde het een vennootschap aan met het biofarmaceutische bedrijf AbbVie om 1,5 miljard dollar te stoppen in onderzoeksfaciliteit gericht op het bestrijden van leeftijdsgerelateerde ziektes.

Google X ontwikkelde ook slimme contactlenzen die het glucosegehalte meten in de tranen van mensen met diabetes en andere aandoeningen. In juli ging het bedrijf een samenwerking aan met de Zwitserse farmaceutische gigant Novartis om de lenzen te produceren.

In juli werd ook een ander Google X-project onthuld: Baseline, een onderzoeksprogramma waarin het bedrijf de manier hoe het menselijk lichaam werkt bestudeert met als doel het vinden van doorbraken in ziektepreventie. De onderzoeken gebeuren alleen op vrijwilligers.

Parkinson
Zoals de New York Times opmerkt is de stap van Google om neurodegeneratieve ziektes te bestrijden ingegeven voor persoonlijke problemen van medeoprichter Sergey Brin, die veel tijd besteedt aan de Google X-projecten. De moeder van Brin heeft parkinson en hij heeft zelf een genetische mutatie, waardoor de kans groot is dat hij die ziekte ook krijgt.

Een woordvoerder van Google zegt dat de technologie van Lift Labs die trillingen tegengaat “de levenskwaliteit van miljoenen mensen kan verbeteren”. Het bedrijf is ook op zoek naar nieuwe manieren om neurodegeneratieve ziektes te begrijpen en te beheersen. Het Lift-team laat weten dat het van Google verder mag groeien.