Nieuws

Gelekte Windows 9-screenshots verklappen nieuwe functies

Gelekte beelden van een vroege versie van Windows Threshold geven ons een kijk in de ontwikkeling van het nieuwe besturingssysteem, en welke functies we er in mogen verwachten.

Windows Threshold is nog niet officieel aan de pers voorgesteld, maar enkele partners van Microsoft kregen al een vroege versie van Microsofts nieuwe besturingssysteem om onder handen te nemen. Van die versie, Build 9834, lekten twintig screenshots naar Duitse website Computerbase.

De beelden bevestigen een aantal geruchten. Zo zien we het nieuwe mini-startmenu, dat al geruime tijd werd aangekondigd. Dat startmenu combineert de functies van het oude klassieke menu met de live tiles van de nieuwe Metro-interface. Microsoft lijkt bovendien van Windows 8 geleerd te hebben. De knop om het toestel uit te schakelen is immers logisch geplaatst en duidelijk zichtbaar, zodat een cursus van twee weken om de uitknop in een ver submenu te vinden overbodig wordt.

[related_article id=”161452″]

Verder zien we hoe de apps zich zullen gedragen. Met de Update van Windows 8.1 konden we apps al minimaliseren en sluiten met de vertrouwde knoppen rechtsboven, en in Threshold vervaagt de grens tussen een gewoon programma en een app nog meer. Apps draaien in vensters waarvan het formaat schijnbaar gewijzigd kan worden, zoals je dat gewoon bent van andere programma’s.

Zoals beloofd wordt het vervelende Charmsmenu geïntegreerd in de apps via een menu-knop. In deze testversie van Threshold zou ook de oude Charmsbar ook nog aanwezig zijn, omdat nog lang niet alle app-ontwikkelaars hun creaties compatibel maakten met het nieuwe, geïntegreerde menu.

Ook het notificatiecentrum wordt in een nieuw jasje gegoten. Wat voor berichten we mogen verwachten blijft nog even afwachten. Omdat Threshold nog in een relatief vroege fase van ontwikkeling zit heeft de gelekte versie een app om feedback naar Microsoft te verzenden.

Vanuit een esthetisch standpunt vallen er ook enkele wijzigingen op. Zo lijkt de interface nog strakker en minimalistischer dan die van Windows 8.1. De dunne rand rond Windowsvensters lijkt vrijwel helemaal verdwenen, en vertrouwde icoontjes krijgen een nieuw jasje.

De ontwikkelaarsversie van Threshold is nog allesbehalve afgewerkt. Zo zit Internet Explorer 11 nog geïntegreerd, in plaats van een nieuwe versie. Houd dus in het achterhoofd dat zowat alles nog kan veranderen. De ontwikkelaars zouden momenteel bezig zijn met te beslissen welke functies het wel en niet zullen halen in een eerste breder beschikbare preview. Die Threshold Enterprise Tech Preview wordt op het einde van deze of in het begin van volgende maand verwacht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business