Nieuws

Startmenu Windows 9 duikt op in video

Er sijpelen steeds meer details naar buiten over de opvolger van Windows 8. In een recent gelekte video zien we het nieuwe startmenu in actie.

Er sijpelen steeds meer details over de opvolger van Windows 8 naar buiten, maar één zaak staat al langer als een paal boven water. Windows 9 zal de terugkeer betekenen van het startmenu, maar dan wel versie 2.0.

De Duitse website WinFuture heeft nu een twee minuten durende video gepubliceerd, waarin het nieuwe startmenu helemaal wordt verkend. Zoals eerdere screenshots al deden vermoeden, is de werking zeer vergelijkbaar met het traditionele startmenu, met als extraatje de toevoeging van live tiles.

[related_article id=”161452″]

Boven aan het startmenu zijn knoppen voorzien om je account uit te loggen of de computer af te sluiten, iets wat in de huidige Windowsversie ontbreekt in de desktopomgeving. Het rechterpaneel van het menu wordt standaard bezet door live tiles, maar die verdwijnen wanneer je in de Verkenner duikt. De gebruiker kan zelf de live tiles beheren en tegeltjes toevoegen of verwijderen. Hoe meer tegels worden toegevoegd, hoe breder het startmenu wordt. In een tweede video van WinFuture duikt het startmenu ook op zonder live tiles.

Het nieuwe startmenu is vanzelfsprekend niet gemaakt voor tabletgebruikers, maar wel met gebruikers van toetsenbord en muis in het achterhoofd. Microsoft voorziet in de instellingen de mogelijkheid om het startscherm uit te schakelen en alleen het startmenu te gebruiken. Mogelijk zal het startscherm zelfs volledig verdwijnen voor desktopgebruikers.

Op het einde van de video krijgen we ook nog eens de “zwevende” Metro-apps op de desktop te zien, waarvan je het formaat naar voorkeur kan aanpassen, net als bij traditionele vensters. Nu nemen deze apps nog het volledige scherm in beslag of moet je ze tegen de rand ‘snappen’, zodat je ze in beperkte mate kan schalen.

Het gaat nog altijd maar om een zeer vroege versie van wat waarschijnlijk Windows 9 zal gaan heten. De lancering van het nieuwe besturingssysteem zal naar alle waarschijnlijkheid in de loop van volgend jaar plaatsvinden. Microsoft hoopt wel om tegen het eind van deze maand of ten laatste begin oktober een Technical Preview uit te rollen voor ontwikkelaars.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business