Nieuws

De nuttigste uitbreidingen voor Gmail

Of je nu net de overstap maakte naar Gmail of Googles mailclient al jaren gebruikt: deze toevoegingen helpen je het meeste uit je mailbox te halen.

Een paar weken geleden maakte ik de overstap van Outlook naar Gmail, en sindsdien ben ik op zoek geweest naar de beste extensies voor Gmail en Chrome om de mailclient naar mijn hand te zetten.

Ik ben eerder zuinig geweest in mijn keuzes, ik wilde mezelf niet meteen overladen met een berg potentieel nutteloze extraatjes. Na een tijdje experimenteren zijn dit de zes beste uitbreidingen die ik kon vinden.

[related_article id=”158901″]

Verzenden en archiveren

Oftewel Send and Archive, voor wie zijn systeem liever in het Engels laat staan. Dit is met voorsprong mijn favoriete tijdsbesparende feature, juist omdat het zo voor de hand ligt. Telkens als je een mail beantwoordt, kan je op de Verzenden en Archiveren-knop drukken en niet op de gebruikelijke verzendknop. Dan wordt het originele bericht uit je inbox gehaald en gearchiveerd. Erg handig.

Dit is eigenlijk niet echt een add-on, want het is een tijdje geleden recht uit de Gmail-labs je instellingenpaneel ingerold. Ga gewoon naar Instellingen, en ongeveer halverwege de tab Algemeen zal je de optie Show Send & Archive button zien staan. Gewoon aanschakelen en je zult de knop zien verschijnen.

Actions for Gmail

Deze extensie kan je beschouwen als de voortzetting van de vorige functie. Actions for Gmail zet eenvoudigweg het gekende archiveer-icoontje bij elke mail in je inbox. Wil je een mail meteen archiveren, dan hoef je hem nu niet meer open te doen of te selecteren. Eén klik op knop volstaat.

Actions for Gmail vind je gratis in de Chrome Web Store.

Gmelius

Een heleboel extensies laten je zowat elk aspect van Gmail naar jouw zin aanpassen. Gmelius is er zo eentje en komt met een waslijst aan opties om allerlei details van Gmail te tweaken. Mijn favoriete feature: de header-knoppen verkleinen zodat ze minder plaats opslokken. Sommige features schijnen echter niet te werken (zoals de unsubscribe-knop), en er is ook een freemium-versie.

Je kunt de extensie uitproberen op Gmelius.com.

Streak CRM

Streak heeft een eerder ongelukkig gekozen naam, maar is wel een erg nuttige multifunctionele add-on. Streak voegt allerlei e-mailtracking- en CRM-opties toe, hoewel ik die niet allemaal gebruik.

Eén of twee opties lijken niet te werken, zoals de snooze-functie, maar de Pipelines zijn dan weer wel erg de moeite. Daarmee maak je, zoals de naam al zegt, mail-flow pipelines aan in GMail, waardoor je een flink deel van de organisatie van je mailverkeer kan automatiseren. Het lijkt een beetje op de labels, maar is uitermate geschikt voor grotere projecten.

Streak is opnieuw freemium en vind je op Streak.com.

Evercontact

Als je ooit al verzucht hebt dat je een contactensysteem zou willen dat automatisch de contactinfo uit een mail of stuk geselecteerde tekst zou kunnen parsen en toevoegen aan je adresssenboek, dan is Evercontact het antwoord.

Evercontact updatet je Gmail- (of Outlook-)contacten telkens wanneer je een nieuwe mail krijgt. De extensie vult de nodige velden automatisch in en zet het nieuwe contact in je database.

De toepassing is niet perfect en raakt soms in de war, maar het maakt je leven heel wat makkelijker.

Evercontact bestaat in een gratis versie die geselecteerde adresinformatie automatisch in de juiste velden plakt, maar de freemium-versie houdt je contactinformatie volautomatisch up-to-date. En als je het mij vraagt is dat onbetaalbaar. Je vindt Evercontact op Evercontact.com.

Rapportive

Rapportive werd recent overgenomen door LinkedIn, en plakt links van elke mail een samenvatting van het LinkedInprofiel van de afzender. Als de feature werkt (een algemene verzuchting bij Gmail-extensies, heb ik gemerkt), is het erg handig.

Zeker als je zoals ik LinkedIn veelvuldig gebruikt om je zakelijke contacten op te volgen en erachter te komen welke achtergrond de mensen met wie je werkt hebben, maakt deze extensie dat proces extra eenvoudig. En een fotootje te zien krijgen van de afzender van een mail kan soms al uiterst nuttig zijn.

Je vindt Rapportive op Rapportive.com.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business