Nieuws

Zes grote problemen met iOS 8 voor bedrijven

De laatste versies van Apples mobiele OS en de bijhorende hardware hebben een aantal features aan boord die problemen kunnen vormen voor bedrijven, als IT zich niet voorbereidt.

De laatste generatie van Apples iOS-hardware en -software dwingt bedrijven opnieuw moeilijke beslissingen te maken.

We leven in een wereld van BYOD en binnenkort zullen werknemers toestellen meebrengen met belangrijke nieuwe functies. Bedrijven zullen sommige daarvan ongetwijfeld actief willen adopteren. Andere features zullen alleen door de individuele gebruiker toegepast worden, maar kunnen nog steeds de situatie voor je ICT-afdeling flink bemoeilijken.

[related_article id=”158256″]

Ojas Rege, strategisch directeur bij MobileIron – een belangrijke speler in bedrijfsmobiliteitsmanagement – denkt dat bedrijven zich niet de juiste vragen stellen om deze uitdagingen aan te kunnen. Ze zouden zich niet bezig moeten houden met het opzoeken van lijsten met management- en beveiligingsfeatures, maar zich afvragen wat de implicaties zijn van features als extensies, Handoff en Healthkit. Wil je je gebruikers toelaten ze te gebruiken? Wil je ze zelf toepassen in je bedrijf?

Dit zijn de zes grote issues die bedrijven volgens Rege te wachten staan.

Handoff

In iOS 8 en Yosemite zullen programma"s hun context behouden als de gebruiker beweegt tussen verschillende toestellen. In Apples eigen woorden: "Handoff laat je de draad gewoon weer oppakken."

Om Handoff te laten werken, moeten de verschillende toestellen ingelogd zijn op hetzelfde iCloud-account. Vele ingebouwde apps (Apple bevestigt Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Maps, Messages, Reminders, Calendar en Contacts) ondersteunen de feature. Maar Apple laat externe ontwikkelaars ook toe om Handoff in hun eigen software te integreren.

Wil je dat jouw bedrijfsdata en -applicaties op die manier door iCloud rondgeschoven worden? Sommige toestellen worden misschien niet door jou beheerd; wil je dit toestaan? Dit is het moment om een aantal goede richtlijnen op te stellen en om na te gaan of jouw mobiliteitsmanagementplatform om kan gaan met Handoff.

Tegelijkertijd wil je Handoff misschien incorporeren in je eigen apps, maar waak erover dat je je eigen policies volgt. Sommige data kunnen belangrijk genoeg zijn om van de feature een onverantwoord risico te maken.

Devices worden steeds persoonlijker

Vanaf de eerste dagen van het BYOD-tijdperk zijn mobiele toestellen de dragers van persoonlijke info, al bleef het dan meestal bij onschuldige zaken als familiefoto"s. Met iOS 8 en de Apple Watch verhoogt Apple het belang van persoonlijke data nog een trapje.

De iOS 8 Health-app en de externe apps die gebouwd worden met HealthKit kunnen eenvoudige data bevatten, zoals de afstand die je vorige week gelopen hebt of hoeveel je calorieën je at, maar ze kunnen ook kritieke gegevens over je gezondheid bijhouden waar je leven op een bepaald punt van kan afhangen.

Je kunt je data back-uppen naar iCloud als je dat wil – ze worden versleuteld zowel in transit als in rust – maar Apple zal niets met je data doen als jij dat niet toestaat. Dit wil zeggen dat die kritieke info mogelijk alleen bestaat op je iPhone.

Daarom kunnen de soms brute policies rond het afvegen van data die in bedrijven soms gehanteerd worden een probleem vormen. Als jouw organisatie het management van bedrijfs- en gebruikersdata op toestellen nog niet rigoureus uit elkaar houdt, dan is dit het moment om daar mee te beginnen. Met uitzondering van een paar zeer zeldzame gevallen wil je nooit een volledige wipe uitvoeren, en dus moet je in staat zijn om alleen de gewenste delen van je data te verwijderen.

Vingerafdrukken

Apples Touch ID-vingerafdruksensor werd geïntroduceerd en beperkt geïmplementeerd in de iPhone 5S en iOS 7. Met iOS 8 wordt Touch ID algemeen beschikbaar als authenticatiewijze. Zo zullen toepassingen als LastPass het systeem implementeren.

Rege denkt dat bedrijven het gebruik van Touch ID moeten overwegen. Tweefactors-authenticatie bewijst zijn nut met elke volgende diefstal van gebruikersnamen en wachtwoorden. Zelfs als enige authenticatiemethode is TouchID een goede keuze, en Apple zou wel eens het eerste biometrische systeem gecreëerd kunnen hebben dat gebruiksvriendelijk genoeg is om breed door te breken.

Extensies: je programma blijft draaien buiten de app

Ontwikkelaars kunnen een nieuwe soort programma"s in iOS 8 draaien: extensies. Die extensies laten externe programma"s toe om de functionaliteit van het systeem uit te breiden.

Er zijn verschillende soorten extensies en ze bieden een breed raamwerk om software te delen in het systeem. Ze kunnen op de achtergrond opereren, onafhankelijk van eender welke app die op de voorgrond draait. Het gebruik van extensies, of ze nu van jou zijn, van Apple of van een derde partij, creëert de mogelijkheid van dataverlies. Bedrijven moeten dan ook richtlijnen instellen voor het gebruik ervan.

In de afbeelding hierboven zie je drie voorbeelden van extensies:

  • Allereerst een Photo Editor, waarmee je een foto of video kan bewerken in de stock Photos-app. Deze zijn enkel voor iOS.
  • Vervolgens een Custom Keyboard, in dit geval het op Android al bekende Swype. Ook deze werken enkel met iOS.
  • De derde afbeelding laat een Safari Custom Action zien. Daarmee kan de functionaliteit van Safari verder uitgebreid worden door toegang te voorzien naar de DOM.

Er zullen nog verschillende andere types beschikbaar zijn:

  • Widgets, waarmee je een snelle update of taak kan uitvoeren in het Notification Center (iOS en OS X).
  • Shares, waarmee je content kan delen op een online platform of met een andere eenheid, zoals sociale websites of uploaddienst (iOS en OS X).
  • Actions, die content kunnen wijzigen of weergeven (iOS en OS X).
  • Document Providers, waarmee een developer kan aangeven hoe andere applicaties met zijn bestandstypes kan werken (iOS).
  • Finder Sync, dat de sync-status rechtstreeks in Finder weergeeft (OS X).

De toevoeging van NFC

NFC was altijd al gemaakt voor mobiel betalen, en dat is dan ook het belangrijkste doel dat Apple ervoor voorziet. Andere bedrijven verkopen al een aantal jaar telefoons met NFC-capaciteiten, maar daar kwam in de echte wereld niet veel van. Nu de technologie ook in de iPhone en Apple Watch geïncorporeerd wordt, springen een aantal spelers op de kar.

Of betalingen interessant zijn voor je bedrijf hangt van een aantal factoren af, en de eerstkomende tijd blijft de mogelijkheid toch enkel beschikbaar in de States. Maar NFC heeft nog andere toepassingen, en andere merken gebruiken die al jaren.

Blackberry-toestellen ondersteunen al NFC sinds 2011 en het bedrijf omschrijft het nut ervan als een ticket voor evenementen of vervoersmiddelen, een identiteitsbewijs, het delen van contactgegevens of andere kleine hoeveelheden data, of zelfs als extra hulp bij bluetooth-pairing of het configureren van een router. In sommige van deze toepassingen kan NFC worden gebruikt als tweede authenticatie-stap.

Zorg dat je ontwikkelaars mee zijn

De verbeteringen en toevoegingen in iOS 8 creëeren allerlei potentiële problemen omtrent dataverlies en beveiligingsproblemen. Ontwikkelaars moeten dan ook weten wat kan en wat niet.

Veel bedrijven outsourcen de ontwikkeling van hun apps, soms bij meerdere partijen. Als je niet erg duidelijk bent met die externe ontwikkelaars wat wel en niet toegestaan is, loop je het risico dat ze een fijne nieuwe functie gaan gebruiken, gewoon omdat het interessant is – zonder rekening te houden met jouw interne policies rond beveiliging.

analyseappleb2bbedrijfBeveiligingbusinessbyodenterpriseios 8nieuwsos xyosemite

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals