Nieuws

Is Telenet van plan om Mobistar over te kopen?

Telenet kondigt aan dat het dit jaar geen dividend zal uitbetalen. Volgens beleggers is dat een teken dat de kabelaar op overnamepad is.

Telenet maakte vandaag bekend dat het dit jaar geen dividend gaat uitbetalen aan zijn aandeelhouders. Is de Mechelse kabelaar iets van plan?

“In het licht van de huidige operationele omgeving heeft de Raad van Bestuur besloten om op dit ogenblik geen enkele vorm van aandeelhoudersvergoeding voor te stellen,” klinkt het in een persbericht. De beslissing komt onverwacht omdat CEO John Porter in juli nog had laten doorschijnen dat de aandeelhouders zich aan een extraatje mochten verwachten. Bovendien heeft het bedrijf goede halfjaarcijfers kunnen voorleggen.

[related_article id=”158455″]

Het schrappen van het dividend wijst er daarom volgens beleggers op dat Telenet op overnamepad is, en de meest waarschijnlijke kandidaat in dat geval is Mobistar, zo schrijft De Tijd. Die speculatie heeft het aandeel van Mobistar al fors de hoogte in doen schieten op de Brusselse beurs.

Een huwelijk tussen beide operatoren klinkt helemaal niet zo gek. Telenet maakt nu reeds gebruik van het netwerk van Mobistar om als virtuele operator een mobiel aanbod aan te bieden. Meer zelfs, het is dankzij Telenet dat Mobistar voorlopig nog een stijging in het aantal mobiele abonnees ziet. Het aantal eigen klanten zit al even in een neerwaartse spiraal, maar wordt opgevangen door het succes van King en Kong.

Totaalpakket

Telenet was oorspronkelijk van plan om een eigen mobiel netwerk op poten te zetten en had daar reeds de nodige licenties voor aangeschaft. Die plannen werden in juni van dit jaar voorgoed in de ijskast gezet en de licenties werden weer afgestaan. Mogelijk kijkt de kabelaar nu dus in de richting van een overname om zijn positie op de mobiele markt te versterken. Door Mobistar op te slokken, kan Telenet gemakkelijk een gebundeld aanbod van mobiele en vaste lijn-diensten aanbieden waar het zelf de volledige controle over heeft.

Mobistar van zijn kant, is dan weer van plan om binnenkort een eigen aanbod van tv en internet via de kabel te lanceren… via het netwerk van Telenet. Nu de kabelmarkt eindelijk is opengegooid, kunnen alternatieve providers zich aandienen en Mobistar was de eerste om op de kar te springen. Als Telenet Mobistar overneemt, verdwijnt die eerste mogelijke concurrent al meteen uit het beeld en heeft het bedrijf de kabelmarkt nog even voor zichzelf.

Een eventuele overname zou passen in een langer rijtje van initiatieven die Telenet recent heeft ondernomen om zijn positie in het telecomlandschap te versterken. Met name de komst van Netflix naar ons land lijkt de kabelaar te hebben wakker geschud. Niet alleen werd de deal met de Amerikaanse betaalzender HBO verlengd, er werden ook plannen bekendgemaakt voor een eigen Vlaamse fictiereeks en een participatie in De Vijver Media, het bedrijf achter de zenders Vier en Vijf. Ten slotte heeft Telenet ook nog een investering van 500 miljoen euro aangekondigd om de capaciteit van zijn netwerk drastisch te vergroten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business