Nieuws

Servers IBM definitief naar Lenovo

De goedkope-serverbranche van IBM gaat per 1 oktober officieel over naar Lenovo. Daarmee wordt het Chinese bedrijf de derde speler op de wereldwijde servermarkt.

De overname van IBM"s x86-serveronderneming door het Chinese Lenovo is definitief. Dat laat het bedrijf vandaag weten. 

Er is overeenstemming bereikt over de voorwaarden. De deal wordt per 1 oktober effectief. Hierdoor wordt Lenovo wereldwijd de derde speler op de x86-servermarkt met een waarde van 42,1 miljard dollar.

Lenovo komt in het bezit van IBM’s System X-, BladeCenter- en Flex System-bladeservers en switches, x86-gebaseerde geïntegreerde Flex-systemen, NeXtScale- en iDataPlex-servers en software, -bladenetworking en -onderhoudsafdeling.

“Met de toevoeging van de x86-afdeling worden onze mogelijkheden in zakelijke hardware en diensten alleen maar verder uitgebreid”, stelt CEO Yang Yuanqing. “We zijn per direct de derde speler op de wereldwijde servermarkt. Onze eerste prioriteit is een soepele en naadloze overgang bewerkstelligen voor al onze klanten.”

Vertrouwen in toekomst
De fundering van de deal komt voort uit een lange samenwerking die begint als Lenovo in 2005 de pc-divisie van IBM inlijft, waaronder de ThinkPad-lijn.

Met de aanstaande overname van Motorola Mobility van Google wordt Lenovo ook "s werelds derde grootste telefoonfabrikant. Tevens versterkt het de positie van het bedrijf als het aankomt op verbonden apparaten – pc"s, tablets en smartphones.

“De overname is een duidelijk teken dat we vertrouwen hebben in de toekomst. We putten zekerheid uit onze historie als verantwoordelijke investeerder en betrouwbare technologieprovider”, stelt Gerry Smith, onderdirecteur van de Lenovo Group. “We hebben grote plannen voor de zakelijke markt. Over een tijdje kunnen we overal de concurrentie in aangaan.”

Lenovo neemt de x86-serverafdeling in zijn geheel over en zet de plannen van IBM voort. Daarbij blijft het bedrijf innoveren. IBM blijft op zijn beurt voor een bepaalde periode onderhoud bieden aan reeds verkochte producten. Dit om de overgang voor de klanten zo soepel mogelijk te laten verlopen, zonder verandering in de ondersteuning.

Strategische samenwerking
Onderdeel van de overeenkomst tussen beide bedrijven is dat Lenovo voortaan dient als fabrikant voor IBM. Door deze strategische samenwerking hopen de bedrijven nog steviger voet aan de grond te krijgen en te profiteren van elkaars sterke punten.

Met de deal is circa 2,1 miljard dollar gemoeid. Ongeveer 1,8 miljard dollar hiervan wordt betaald zodra alles geregeld is. De laatste 280 miljoen dollar wordt overgedragen in de vorm van Lenovo-aandelen, gebaseerd op de sluitingswaarde van de aandelenmarkt op 26 september. De overgang begint woensdag.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business