Nieuws

Zes functies die Windows 9 nodig zal hebben

[Opinie] Microsoft sloeg de bal mis met Windows 8. Om daarvan te herstellen moet Windows 9 beter zijn. Hier zijn zes functies die we willen zien in de nieuwe Windows.

Vanavond gooit Microsoft het doek van de nieuwe Windows, codenaam Threshold. De onthulling van wat naar alle waarschijnlijkheid Windows 9 zal heten wordt de hoeksteen van Microsofts plannen voor de komende jaren.

Er is meer dan een beetje ruimte tot verbetering voor de nieuwe Windows, maar de volgende zes functies zijn volgens ons essentieel.

1. Windows-updates mogen niet meer vervelend zijn

Microsoft moet zijn updatesysteem drastisch onder handen nemen. Het updateprocess is danig gedateerd en bijgevolg zo lastig dat gebruikers een terechte afkeer krijgen van het idee van updates. Het proces moet een stuk gestroomlijnder worden.

[related_article id=”161452″]

Cumulatieve updates zijn een begin. Wie een nieuw systeem op orde wil brengen, of een ouder systeem een tijdje niet gebruikte, moet een berg aan updates installeren. Wanneer dat eindelijk klaar is krijg je als beloning een nieuwe reeks updates. Updaten moet gaan met één druk op de knop, van de eerste update tot de laatste. Met het huidige systeem ben je een halve dag kwijt om een computer met Windows 8 up-to-date te brengen.

De updates moeten bovendien betrouwbaarder worden. Maar al te vaak raakt een update niet geïnstalleerd of, veel erger, installeert hij wel maar maakt hij je Windowsinstallatie onstabiel. Dan mag je zelf uitzoeken wat het probleem is, en voordat alles is opgelost is er weer een uur voorbij.

Het opnieuw opstarten mag ook een stuk minder. Wanneer het toch noodzakelijk is zou Windows moeten onthouden welke programma"s je hebt openstaan, zodat ze weer hersteld worden na het aanmelden.

Tot slot, en dit is misschien wel het belangrijkste, moet Microsoft een stuk minder opdringerig zijn met zijn updates. In het kader van veiligheid is het begrijpelijk dat je updates niet zomaar op de lange baan kan schuiven, maar soms wil je een laptop afsluiten zonder een berg aan updates te installeren. Er is weinig vervelender dan een afgesloten computer een dag later opnieuw aan te zetten om vervolgens een half uur te wachten totdat updates geconfigureerd zijn.

2. Draadloos herstel

Als een Mac volledig crasht kan je het systeem herstellen via het internet. Dvd"s, USB-sticks of een herstelpartitie zijn bijgevolg niet nodig. Wat Apple kan, kan Microsoft ook. Natuurlijk ben je uitgerekend je dvd of Windows 8 USB-stick kwijt wanneer je die nodig hebt. Een herstelmodus bestaat al, maar die heeft herstelbestanden van zo"n USB-stick of een herstelpartitie nodig. Om te concurreren met OS X zou een online optie niet misstaan.

Bovendien mag Microsoft een pakket met tools ter beschikking stellen om een kapotte of geïnfecteerde Windowsinstallatie er weer bovenop te helpen. Vandaag moet je daarvoor software van derden gebruiken, en dat valt bezwaarlijk onder degelijke service te catalogiseren.

3. Geavanceerd applicatiebeheer

Programma"s en het Windows-besturingssysteem zijn momenteel erg met elkaar verweven. Windows moet zichzelf, data en programma"s van elkaar gescheiden houden. Op systemen met meerdere schijven moet Windows die detecteren en voorstellen data op een andere schijf te bewaren als het OS. Onze documenten staan standaard op dezelfde fysieke schijf als Windows zelf, maar steeds meer mensen hebben een systeem uitgerust met een SSD en een dataschijf. Windows hoort op de SSD, de data op, je raadt het, de dataschijf.

Verder moet het eenvoudiger worden om programma"s te beheren en te verwijderen. Dat proces is momenteel eerder omslachtig. Bovendien blijft er maar al te vaak rommel achter na een deïnstallatie. We zouden graag zien dat Windows het programmabeheer in lijn brengt met het app-beheer. Een programma moet je met enkele muisklikken kunnen herstellen of volledig verwijderen, zonder dat je daarvoor al te diep in het configuratiescherm moet duiken.

4. Pure desktopmodus

We klaagden er al genoeg over met Windows 8, en het lijkt erop dat Microsoft de boodschap intussen gehad heeft. Toch kan herhaling in dit geval geen kwaad: wie Windows op een desktop zonder aanraakscherm draait moet een pure en intuïtieve Windowservaring voorgeschoteld krijgen. Er mag zelfs geen insinuatie van de aanwezigheid van een tabletinterface zijn. Een desktop bedien je door te klikken met een muis, niet door met die muis veegbewegingen na te bootsen aan de rand van je scherm. Dat is omslachtig en vervelend.

De modale Windowsgebruiker wil een Windowsinstallatie die goed werkt en een startscherm, en verder moet het besturingssysteem niet in de weg zitten. Wie toch tegeltjes wil mag de optie krijgen allerhande instellingen aan te vinken, maar Windows 9 moet ook zonder vervelende tierelantijntjes werken.

(Beeld:ComputerBase)

5. Eenvoudige back-ups

Ook wat back-ups betreft kan Microsoft iets opsteken van Apple. Time Machine op OS X is niet perfect, maar wel bijna. Het werkt goed en bovenal, het is erg eenvoudig in te stellen. Na een eenmalige configuratie is zelfs de meest technologisch ongeletterde gebruiker beschermd. Microsoft zou er goed aan doen de functionaliteit van Time Machine af te kijken en met een gelijkaardig eenvoudig back-upsysteem op de proppen te komen.

6. Graduele updates

Hopelijk is Windows 9 de laatste grote Windowsupdate in lange tijd. Microsoft zet al een goede stap door het OS als gratis update voor Windows 8-gebruikers beschikbaar te maken. Hopelijk is dat een signaal naar de toekomst toe. Grote updates die alles door elkaar schudden kunnen we missen als kiespijn. Het gradueel updaten van bestaande software is een veel aangenamer systeem voor de eindgebruiker, die niet om de vier jaar moet wennen aan een compleet vernieuwde gebruikersinterface.

Hopelijk zien we vanavond hoe Microsoft zijn Windowsplatform heeft verbeterd door tegemoet te komen aan onder andere bovenstaande punten. Hoe Windows 9 er uiteindelijk zal uitzien blijft nog even afwachten. Zelfs na de preview van vanavond kan er nog veel veranderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business