Nieuws

Belgen surfen wereldwijd het meest via IPv6

Het Belgisch internetverkeer via IPv6 is tijdens het afgelopen kwartaal met meer dan een derde gestegen. Daarmee staat België aan de top.

In het tweede kwartaal van 2014 is het Belgisch IPv6-verkeer met meer dan een derde gestegen, tot 19 procent. Daarmee is België onbetwiste leider op dat gebied. Ook de gemiddelde internesnelheid gaat omhoog.

De cijfers komen uit het meest recente ‘State of the Internet’-rapport van cloudleverancier Akamai. Volgens dat rapport is het aantal unieke IPv4-adressen globaal genomen voor de eerste keer afgenomen, met 0,9 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat kan komen doordat providers de beperkte hoeveelheid IPv4-adressen wil sparen, maar kan ook het resultaat zijn van de toegenomen IPv6-connectiviteit.

IPv6 is de opvolger van IPv4, het protocol waarmee computers op het internet worden geïdentificeerd. De nieuwe versie zorgt voor een quasi onuitputtelijke voorraad IP-adressen, waardoor miljarden apparaten met het interent kunnen verbinden. In de top tien van landen die overstappen op IPv6 staan zeven Europese landen, met België helemaal bovenaan de ranglijst. Bijna 20 procent van het internetverkeer verloopt in België via IPv6

Snelheid

Uit het rapport van Akamai blijkt eveneens dat de gemiddelde internetsnelheid wereldwijd is gestegen tot meer dan 4 Mbps, de grens die wordt gehanteerd voor zogenaamd breedbandinternet.

In Europa zijn de Zwitsers het snelst, zij surfen aan een gemiddelde snelheid van 14,9 Mbps. Nederland staat op een tweede plaats met 14,3 Mbps. Ook in de andere Europese landen is de gemiddelde internetsnelheid toegenomen. In België zitten we momenteel op een gemiddelde snelheid van 11,2 Mbps.

Ook in de pieksnelheden is een stijging merkbaar. België, Nederland en Zwitserland scoren boven 50 Mbps, terwijl Roemenië zelfs meer dan 60 Mbps haalt.

Kijken we naar de gemiddelde mobiele internetsnelheid, dan komt België niet verder dan 3,5 Mbps. Daarmee doet het iets beter dan Roemenië (3,1 Mbps), Duitsland (3,2 Mbps) en Turkijke (3,2 Mbps), maar moet het wel de duimen leggen tegenover Nederland (3,6 Mbps). De snelste mobiele verbindingen worden in Slowakije gehaald, waar ze op een gemiddelde van 8 Mbps afklokken. Wat pieksnelheden betreft, haalt België amper 9,6 Mbps. Rusland steelt hier de show met een gemiddelde pieksnelheid van 39,3 Mbps.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business