Nieuws

Optische zoom kan ook in dunne smartphones

Een speciaal voor fotografie gemaakte smartphone zou dunner kunnen zijn als de optische zoomlens niet naar buiten schuift. Volgens een nieuw bedrijf uit Singapore is dit mogelijk.

Een smartphone die speciaal gemaakt is voor fotografie zou veel dunner kunnen zijn als de optische zoomlens niet naar buiten schuift. Zoals dat het geval is bij de Samsung Galaxy K Zoom (foto) en net als bij de meeste compactcamera"s.

Bij optische zoom schuift de zoomlens in en uit, maar volgens Dynaoptics hoeft dat niet meer. Dit Singaporese bedrijf toont dat aan op StartX, een beurs voor nieuwe ondernemingen die wordt georganiseerd door de universiteit van Stanford.

[related_article id=”161563″]

De meeste smartphones hebben een digitale zoom, waar je soms prima foto’s mee kunt maken. Er zijn een paar smartphones, zoals de Galaxy K Zoom, die over een (betere) optische zoom beschikken. Maar gezien de trend van steeds dunner wordende smartphones maakt deze combinatie van telefoon en zoom misschien niet veel kans in de toekomst. Uitschuivende lenzen maken de mobiele telefoons een stuk dikker en dus minder geschikt voor de jas- of broekzak.

Bij het Micron-systeem van Dynaoptics beweegt de asymmetrische lens echter op en neer binnen in de camera, zodat deze niet naar buiten steekt.

Hoewel Dynaoptics verder weinig onthult, zie je op hun site kort hoe het werkt. Ook onderstaande grafiek is vrij summier en vaag, maar toont de werking. De lenzen kunnen lateraal (naar boven, beneden, links en rechts) bewegen, en zo hetzelfde optische effect creëren als conventionele lenzen die naar voren en achteren over een as bewegen.

(Beeld: Dynaoptics.com)

Dynaoptics heeft een prototype meegenomen naar StartX, maar moet het hele principe nog verder ontwikkelen. Daarvoor heeft het al twee miljoen dollar opgehaald. Smartphonemakers krijgen begin 2015 de eerste testmodellen. Aan het eind van volgend jaar zouden dan de eerste telefoons met het nieuwe optische-zoomsysteem verkrijgbaar moeten zijn voor de consument.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business