Nieuws

Facebookmiserie maakt je gelukkiger

Wie zich slecht voelt, zoekt actief naar Facebookprofielen van mensen die nog slechter af zijn. Dat toont een studie van een Amerikaanse universiteit aan.

Wie zich slecht voelt of slechtgezind is, kijkt met meer interesse naar profielen op sociaalnetwerksites van mensen die nog slechter af zijn. Sociale netwerken zoals Facebook worden vooral gebruikt om positieve dingen te delen, zodat veel op Facebook zitten je ongelukkig kan maken. Al dat goede nieuws laat jouw leven er misschien erg middelmatig uit zien.

Onderzoek van de universiteit van Columbus in de VS toont aan dat ongelukkige mensen die positieve statusupdates liever uit de weg gaan, en er in de plaats daarvan voor kiezen om Facebookprofielen van mensen die nog slechter af zijn te bekijken.

Voor de studie werden 168 studenten aan een test onderworpen. De helft kreeg te horen dat ze de test tot een erg goede einde hadden gebracht, aan de andere helft vertelden de onderzoekers dat ze er niets van gebakken hadden. Vervolgens moesten de studenten rondkijken op een fictief nieuw sociaal netwerk: SocialLink. Daarop konden ze acht profielen bezoeken waarvan de foto’s voor het experiment onzichtbaar waren gemaakt.

Tests
De deelnemers kregen wel een beoordeling van de profielen te zien op basis van carrièresucces en aantrekkelijkheid. De studenten die in een slechte stemming waren na de gefaalde test bleken langer rond te snuffelen op de profielen van de minder succesvolle mensen, hoewel de acht profielen met gelijkaardige informatie waren gevuld.

Dat gedrag ging in tegen de algemene tendens, waarbij de profielen van succesvolle en aantrekkelijke mensen meer bekijks hebben. Door zichzelf te vergelijken met mensen die nog slechter af waren dan zijzelf konden de slechtgezinde studenten hun stemming verbeteren en hun zelfvertrouwen opkrikken.

Benjamin Johnson, mede-auteur van de studie, denkt dat daarin de aantrekkelijkheid van sociale netwerken ligt: “Ze staan mensen toe om hun stemming te managen door te kiezen met wie ze zichzelf willen vergelijken.”

Voeg dus enkele lelijke losers toe op je sociale netwerk naar keuze, zodat je je zelfvertrouwen af en toe kan opkrikken wanneer het nodig is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business