Nieuws

Software-industrie groeit stevig in Nederland

De crisis heeft de afgelopen jaren allesbehalve vat gehad op de Nederlandse software-industrie. Die groeit sneller dan de economie.

De Nederlandse software-industrie is tijdens de crisis stevig blijven doorgroeien, zo meldt branchevereniging Nederland ICT vandaag. Zij heeft samen met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) onderzoek gedaan naar hoe de sector zich de afgelopen vier jaar heeft ontwikkeld.

De netto omzet is in die periode met vier procent toegenomen tot 23,5 miljard euro. De softwarebranche doet het daarmee beter dan de Nederlandse economie en is ook het best draaiende onderdeel van de hele ICT-sector.

De export van Nederlandse software is vergeleken met vier jaar geleden verdubbeld naar 3,1 miljard euro.

Ook de werkgelegenheid in software is gegroeid, met 3 procent. In de sector werken nu ruim 164.000 mensen. Het aantal bedrijven in Nederland dat software maakt is met 27 procent gegroeid.

Die groei is wel grotendeels het gevolg van ex-werknemers in de ICT die nu actief zijn als zelfstandigen. Deze eenmansbedrijven ontwikkelen software in opdracht van derden, zijn actief bij de implementatie, het testen, beheer en onderhoud van applicaties.

Opkomst van de cloud
Sinds 2010 is er een verschuiving naar softwareproducten die zijn gebaseerd op software-as-a-service (SaaS) of de cloud.

Grotere softwarebedrijven blijven daar nog bij achter. Volgens het onderzoek komt dat door de grote technische en financiële gevolgen van de omschakeling van standaardsoftware onder licentie naar pay per use.

Jonge en startende softwarebedrijven daarentegen bieden steeds vaker uitsluitend op SaaS en de cloud gebaseerde producten aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business