Nieuws

De belangrijkste IT-trends voor 2015

In het traditionele Gartner-lijstje van belangrijkste technologieën voor het volgende jaar spelen 3D-printen, overal internet en de cloud de hoofdrollen.

Onderzoeksbureau Gartner heeft zijn top tien met belangrijkste strategische technologieën voor 2015 onthuld. 3D-printen wordt mainstream voor bedrijven, en 2015 wordt het jaar van slimme machines en het internet der dingen.

In vergelijking met de lijst van vorig jaar zitten er weinig verassingen in deze top tien, maar een paar zaken vallen wel op. Zo is het managen van mobiele toestellen, dat vorig jaar in de lijst stond, dit jaar niet langer opgenomen. Het is immers een standaardtechnologie geworden.

[related_article id=”161920″]

3D-printen, dat vorig jaar voor het eerst in de top tien stond, stijgt nu naar de derde plaats. Waarom? 3D-printen kan nu beschouwd worden als strategisch omdat een heleboel bedrijven systemen hebben aangekocht om bijvoorbeeld prototypes te produceren. In de “hyper-graadmeter” van Gartner heeft het procedé nu de fase bereikt waarin het echte opbrengsten kan gaan genereren.

Analist bij Gartner David Cearley stelt dat bedrijven die 3D-printen overwegen hun investering kunnen verantwoorden dankzij de belofte van meer flexibiliteit, kostenbesparingen en innovatie voor toekomstige producten.

Ook het fenomeen van computing everywhere neemt een belangrijke plaats in op de lijst. De term verwijst naar mobiliteit, meerdere schermen en sensoren. Bedrijven zullen zich meer dan ooit moeten toespitsen op de best mogelijke gebruikerservaring.

Daarmee verbonden is de razendsnelle opmars van het internet der dingen: niet echt een nieuwkomer in het strategische veld, maar Cearley waarschuwt dat bedrijven nieuwe architectuur nodig zullen hebben om de resulterende data en analyses ten volle te kunnen benutten.

Analyse zal het sleutelwoord worden voor het komende jaar: zowel onzichtbare analytics, contextgevoelige systemen als slimme machines haalden de lijst. Het achterliggende thema daarbij is uiteraard dat machines steeds menselijker worden, meer begrip krijgen voor context, en uiteindelijk jouw job wel eens zouden kunnen overnemen. Morele implicaties terzijde is het voor bedrijven van cruciaal belang dat ze deze curve niet volledig missen.

De intelligente cloud
De vier onderste technologieën op de lijst – cloud, software-gestuurde applicaties en infrastructuur, web-scale IT en risico-gebaseerde beveiliging – hebben allemaal betrekking op het creëren van de infrastructuur die de meer futuristische uitdagingen boven aan de lijst mogelijk moeten maken.

Het overkoepelende thema is dat applicaties zich allemaal in de cloud zullen bevinden en dat alle ontwikkeling zich daar in eerste intstantie op moet focussen. De cloud wordt volledig gedefinieerd door software en zal uiteindelijk intelligent genoeg moeten worden om zich te verdedigen tegen aanvallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business