Nieuws

Nvidia’s nieuwe krachtpatsers komen naar de laptop

Nvidia brengt Maxwell naar de laptop. Het bedrijf introduceert mobiele versies van zijn splinternieuwe GTX 980 en 970, die bijna even krachtig zijn als hun desktopvarianten.

Wie wat meer verwacht van de grafische prestaties van zijn laptop komt al snel bij Nvidia uit. Intel komt in de buurt met zijn steeds beter wordende geïntegreerde graphics en ook AMD speelt mee, maar dan vooral met zijn APU’s. Voor een toegewijde grafische chip is de M-reeks van Nvidia de meest voor de hand liggende keuze, en die wordt uitgebreid met twee nieuwe telgen.

Maxwell
De GTX 980M en kleinere broer GTX 970M moeten het geweld van hun recent gelanceerde desktopvarianten draagbaar maken. Beide grafische kaarten zijn gebaseerd op de Maxwell-architectuur, de tweede generatie om precies te zijn. De 980M en 970M zijn de eerste mobiele kaarten die gebruikmaken van de architectuur.

De desktopversies van de nieuwe grafische kaarten werden erg goed onthaald. Zeker de GTX 970 is ronduit indrukwekkend. Met een beetje overklokken presteert die kaart bijna even goed als de grote broer. Een volledige review van de GPU volgt later, maar we kunnen al verklappen dat je nergens meer voor je geld krijgt dan voor de GTX 970.

De mobiele versies zijn volgens Nvidia even indrukwekkend. De GTX 970M en GTX 980M moeten maar liefst 80 procent van de prestaties van respectievelijk de GTX 970 en GTX 980 leveren. Met de Fermi-architectuur vier jaar geleden haalden de mobiele varianten nauwelijks 40 procent in vergelijking met hun desktop-broertjes.

Verschil
Of de claim van Nvidia op waarheid berust is afwachten. In de specificaties zien we in ieder geval een duidelijk verschil tussen mobiele GPU en desktop-GPU. Zo heeft de GTX 980 2048 CUDA-kernen met een basiskloksnelheid van 1126 MHz. De GTX 980M heeft 1664 CUDA-kernen en een kloksnelheid van 1038 MHz. Een gelijkaardige discrepantie vinden we bij de GTX 970 en de GTX 970M.

Een dipje in prestaties bij de transitie van desktop naar laptop is niet verwonderlijk. De desktopvariant is dubbel zo dik en bijna even lang als de gemiddelde notebook, zodat een mobiele batterijvriendelijke variant maken die in een laptop past niet vanzelfsprekend is.

Meer dan full HD
De GTX 970 en 980M zijn gemaakt om grafisch intensief werk te leveren op resoluties die full HD overstijgen, iets waar vooral gamers erg blij mee zullen zijn. De eerste laptops met de nieuwe kaart zijn reeds aangekondigd. Zo introduceert Asus Republic of Gamers de ROG G751 die is uitgerust met een Core i7 en een GeForce GTX 980. Spotgoedkoop is een dergelijke laptop natuurlijk niet. Asus verkoopt zijn exemplaar vanaf 1700 euro.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business