Nieuws

Schoolnetwerken zo lek als een zeef

Het is erg eenvoudig om het netwerk van een school binnen te dringen. Uit een aflevering van Telefacts blijkt dat zowat alle digitale informatie op de servers van onze scholen eenvoudig buit te maken is.

Telefacts nam een hacker onder de arm om de integriteit van schoolnetwerken te testen, en de resultaten zijn bedroevend. Dat weet Het Laatste Nieuws.

Met instemming van de school probeerde de computerspecialist de netwerken te kraken en informatie te bemachtigen. In één school duurde het nauwelijks een half uur alvorens Telefacts het wachtwoord van leerkrachten kon bemachtigen. Gevoelige informatie zoals toetsen en afwezigheidslijsten lagen voor het grijpen. De hacker kon lijsten aanpassen en zelfs de hele server wissen.

De beveiliging van onze scholen is bedroevend. Steeds meer gebeurt digitaal, maar de nodige beveiliging groeit niet mee met de IT-infrastructuur. Zelfs een ondernemende student kan het schoolnetwerk binnendringen en daarvoor is nauwelijks informaticakennis vereist. Zo blijkt het soms mogelijk om gewoon een keylogger te installeren om wachtwoorden te stelen.

[related_article id=”161920″]

De VZW Edubit ondersteunt ICT-coördinatoren op scholen en bevestigt de bevindingen van Telefacts, aldus Het Laatste Nieuws. Edubit voerde zelf een onderzoek uit waaruit blijkt dat per week twee scholen worden gehackt. De hacker kan in de meeste gevallen aan de haal gaan met zowat alle gevoelige gegevens op het schoolnetwerk.

De reportage is vanavond te zien op VTM.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business