Nieuws

Proximus vernieuwt netwerk voor sneller internet

Met het Mantra-project wil Proximus z'n netwerk in de komende jaren volledig klaarmaken voor de toekomst: goedkoper, sneller en soepeler.

Netwerkaanbieder Proximus – voorheen Belgacom – kondigt vandaag aan op schema te zitten in een grootschalige vernieuwingsoperatie, die de interne naam Mantra meekreeg.

Project Mantra moet het netwerk van Proximus in z’n geheel vernieuwen: verouderde technologie wordt vervangen door nieuwe varianten. De laatste twintig jaar zijn er immers in hoog tempo nieuwe technologieën en netwerklagen bijgekomen, waardoor het netwerk steeds complexer werd – en veel gebruikers in feite aangesloten zijn op oude apparatuur.

Het project zal in twee fases uitgevoerd worden. In de eerste zullen alle oude datanetwerken, de klassieke telefooncentrales, verwijderd worden, waarbij zo’n 24 grote technische gebouwen zullen worden afgestoten. De tweede fase zet die afbouw verder door nog eens een groot deel van de technische ruimte vrij te maken en een kwart van het kopernetwerk te verwijderen. De kern van het project draait immers rond IP, waardoor grote gebouwen grotendeels nutteloos worden: het nieuwe netwerk zal enkel gebruikmaken van VDSL en mobiele en glasvezeltechnologie, die bijna integraal in de bestaande kasten geïntegreerd kan worden.

Proximus maakt zich sterk dat het, als alles achter de rug is, op een goedkopere manier een sneller en flexibeler netwerk zal kunnen aanbieden.

De voelbare effecten voor de eindklant zullen naar alle waarschijnlijkheid nog wel even op zich laten wachten: de eerste fase werd berekend op acht jaar, waarvan er nu twee voorbij zijn. Johan Luystermans, netwerkdirecteur bij Proximus: “We komen er vandaag mee naar buiten, omdat we perfect op schema zitten, zowel qua timing als qua budget, en steeds meer andere historische operatoren contact opnemen om te kijken hoe zij dit het best aanpakken.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business