Nieuws

Adverteren op Ello is illegaal

Op Ello vind je geen advertenties. Met die belofte wil het nieuwe sociale netwerk gebruikers lokken, en dankzij Amerikaanse wetgeving wordt het nu ook onmogelijk voor de dienst om in de toekomst van gedachten te veranderen.

Ello wil een nieuw soort sociaal netwerk zijn. De mensen achter het project vinden (niet onterecht) dat Facebookgebruikers een product zijn. Wie het zakenmodel van het sociale netwerk bestudeert, beseft dat die claim waar is. Onze gegevens worden verkocht aan adverteerders zodat hun advertenties de juiste mensen bereiken. Dat zakenmodel zorgt ervoor dat Zuckerberg de elektriciteitsrekening kan betalen, en dat wij gratis foto’s kunnen delen.

Volgens Ello kan zoiets ook zonder jezelf aan adverteerders te verkopen. Het netwerk lanceerde vorige maand met de belofte nooit advertenties toe te laten op de website. Daarmee kon Ello op heel wat enthousiasme rekenen, maar de kritische geest kan zich afvragen hoe het netwerk dan aan geld gaat geraken. De vrees dat Ello zou buigen onder de druk van adverteerders zodra het genoeg gebruikers heeft, was dan ook niet ongegrond.

[related_article id=”158578″]

Wet
Ello komt aan die vrees tegemoet door zich in de schrijven als een zogenaamde Public Benefit Corporation (PBC) in de Amerikaanse staat Delaware. Een PBC is een winstmakende entiteit die wettelijk verplicht is rekening te houden met de publieke impact van zijn acties. Concreet wil dat zeggen dat Ello’s charter wettelijk bindend wordt. In dat charter staat vermeld dat de dienst nooit gebruikersgegevens mag verkopen, en nooit advertenties van derden mag tonen.

Zelfs wanneer Ello populair wordt en een geldwolf de dienst wil opkopen kan er niets aan dat charter veranderd worden. Het bedrijf mag zichzelf enkel verkopen wanneer de koper ermee instemt het charter na te leven.

Hoe en of Ello op de lange termijn aan voldoende geld zal komen blijft voorlopig een vraagteken, maar dat je gegevens er veilig zijn voor adverteerders staat intussen vast. Wie er geen probleem mee heeft dat zijn of haar persoonlijke informatie verkocht wordt aan de hoogste bieder maar daar in ruil een graantje van wil mee pikken kan terecht bij een ander nieuw netwerk: Tsu.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business