Nieuws

Hoe je verbonden blijft zonder internetverbinding

Maak kennis met de tools waarmee je bestanden kunt delen, berichten kunt versturen en zelfs multiplayer games kunt spelen via je smartphone zonder internetverbinding.

Het is lastig voor te stellen dat je geen internetverbinding hebt terwijl je constant in de aanwezigheid bent van 3G, 4G en wifi. Maar in armere landen is het gebruik van een smartphone zonder verbinding met internet de dagelijkse realiteit. Daarom delen gebruikers hun verbindingstijd daar zorgvuldig in.

Zelfs onbeperkte dataroaming is geen garantie voor een verbinding wanneer je je midden in de wildernis bevindt, de overheid de connectie verbreekt tijdens protestacties of wanneer een storm de noodzakelijke diensten uitschakelt.

Het lijkt er echter op dat hedendaagse smartphones tot alles in staat zijn. Door de genialiteit van de softwareontwikkelaars en de legio verbindingsmogelijkheden van moderne smartphones kunnen gebruikers met elkaar chatten, bestanden uitwisselen, games spelen en zelfs grootschalige protestacties organiseren – zonder dat ze daar een traditionele verbinding voor nodig hebben.

Bestanden delen
Ver voor Dropbox en Google Drive beschikten oude mobiele telefoons al over een infraroodzender om kleine hoeveelheden data onderling uit te wisselen. Denk hierbij onder meer aan contactinformatie. Inmiddels hebben smartphones de volgende stap gezet met wifi en bluetooth. Hiermee kun je eenvoudig gigabytes aan gegevens naar een ander toestel versturen.

Zapya is een bestandtransferapp van de nieuwe generatie. Verzend liedjes, video"s, apps en databestanden naar een andere smartphone met een combinatie van wifi en bluetooth. Apps als Zapya zijn multifunctioneel – ze ondersteunen ook multiplayergames en chatapplicaties.

Zapya kan zichzelf zelfs van de ene naar de andere Android-telefoon installeren zonder internetverbinding. Omdat de app beschikbaar is voor meerdere platformen is het veel nuttiger dan oplossingen als Apples AirDrop en Android Beam.

Gespecialiseerde apps als Superbeam en Wi-Fi File Transfer kunnen eenvoudig en snel bestanden overzetten tussen toestellen via het standaard wifi direct-protocol. Een overdracht kan gestart worden door de telefoons aan elkaar te koppelen of door een QR-code te scannen.

Multiplayergames
Veel games maken gebruik van een peer-to-peerconnectie om een lokale multiplayermode mogelijk te maken zonder internetverbinding. Populaire spellen als Minecraft Pocket Edition, Real Racing en Badland zijn zeer goed speelbaar en reageren wellicht zelfs beter dan wanneer je ze via internet zou spelen.

Jeugd in ontwikkelingslanden en kinderen met een smartphone kunnen bestempeld worden als lokale multiplayerexperts, aangezien velen van hen niet beschikken over een dataplan. Ze komen samen na school of werk en verbinden hun smartphones met elkaar voor een intense game-ervaring.

Berichten
Firechat haalde het nieuws nadat bekend werd dat demonstrerende studenten in Hongkong de berichtenapp gebruikten voor het coördineren van hun protesten. Firechat maakt verbinding via de geraffineerde netwerkapp Open Garden. 

Deze apps maken gebruik van de wifi- en bluetoothverbinding. Daarom blijft het altijd functioneren, zelfs als de overheid besluit het mobiele netwerk plat te leggen. Het is op deze manier tevens lastig voor de autoriteiten om de gesprekken af te tappen.

Internet delen
Open Garden maakt gebruik van de wifi- en bluetooth-opties van smartphones om de apparaten met elkaar te verbinden voor het delen van data en connecties. Behalve het laten werken van apps als Firechat, deelt Open Garden ook internetverbindingen tussen laptops. Hierdoor is het mogelijk om de verbindingen te delen tussen veel verschillende apparaten met de geïnstalleerde app.

Neem bijvoorbeeld een groep van twintig gebruikers met Open Garden. Zij hebben allemaal toegang tot internet, zelfs als slechts twee of drie van hen daadwerkelijk over een internetconnectie beschikken. Hoe meer mensen onderdeel worden van het netwerk, hoe sneller en efficiënter het wordt. Zelfs als enkele verbindingen wegvallen blijft de rest werken op de overblijvende verbindingen.

Cloudopslag zonder internet
Cloudopslag vertrouwt erop dat gebruikers via het internet verbonden zijn met gigantische datacenters. Gedistribueerde opslagprotocollen als Maidsafe stellen apparaten als pc"s en smartphones in staat overtollige opslagruimte en rekenkracht beschikbaar te stellen voor een speciaal netwerk dat van de menigte een enorm, gedecentraliseerd datacenter maakt.

Dit maakt het moeilijk voor overheden om rond te neuzen in persoonlijke gegevens. Als het netwerk groot genoeg is, helpt het zelfs bij het voorkomen van dataverlies in het geval een datacenter geraakt wordt door een aanval of ramp.

Nieuwe standaard nodig
Hoewel er ontelbaar veel oplossingen zijn voor offline verbindingen tussen apparaten, is en blijft het in westerse landen voornamelijk weggelegd voor de echte liefhebbers. Eigenlijk moet iemand al deze nieuwe diensten integreren in een nieuwe open standaard om de verdere ontwikkeling en verbetering van deze technologieën te garanderen. De belofte van privacy, robuustheid en kostenvermindering, samen met de bescherming tegen rampen, zou genoeg moeten zijn om deze technologieën in alle landen de mainstream te laten bereiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business