Nieuws

Nuttige informatie over je Windows-systeem

Bij het troubleshooten kan het belangrijk zijn over de juiste systeeminformatie te beschikken, zowel naar de hardware toe als naar allerlei systeeminstellingen. Windows Inspection Tool Set (WiTs) verschaft je die informatie en kan zelfs allerlei onderdelen op de achtergrond monitoren.

Windows heeft wel zijn eigen tool om informatie op te vragen over de aangesloten hardware en allerlei instellingen van de systeemsoftware (Systeeminformatie, op te starten met msinfo32). Maar Windows Inspection Tool Set biedt een paar extra opties.

Windows Inspection Tool Set, kortweg WiTS, is beschikbaar in zowel een 32- als een 64-bitsversie. Het hoofdvenster van het programma maakt je al meteen duidelijk welke informatie je ongeveer van deze tool mag verwachten.

[download_file]

Er zijn vijf rubrieken, waarbij elke rubriek enkele onderdelen bevat: System (OS, CPU, Processes, Services, Modules, Drivers), Security (Local Users, Local Groups, Logon Sessions), File System (Drive, Local Shares, Remote Shares), Network (Connections, Interfaces), Events (WiTS Event Monitor, Windows Event Log).

[related_article id=”152275″]

Klik je een van deze onderdelen aan, dan verschijnt een afzonderlijk venster met daarin de gevraagde informatie. Het handige hieraan is wel dat je zo verschillende vensters (informatie) tegelijk kunt bekijken. De informatie in elk van deze vensters heeft een aangenaam consistente weergave.

De gegevens zijn nagenoeg overal in overzichtelijke kolommen ingedeeld, waarbij je bovenaan elke kolom de link Unfiltered ziet staan. Klik je deze link aan, dan krijg je meteen de mogelijkheid om de betreffende kolom op diverse criteria te gaan filteren. Daarbij staan je operators ter beschikking als <, >, = , !m, <=, >=, *, enzovoort. Die hoef je dus maar van een geschikte waarde te voorzien, waarna je in de kolom het gefilterde resultaat te zien krijgt.

Event Monitor
Bijzonder aan WiTs is de ingebouwde Event Monitor. Dat is een service die op de achtergrond door jou te kiezen onderdelen in de gaten houdt en je hierover informeert. Deze onderdelen kunnen bijvoorbeeld zijn: gebruik van systeembronnen, processen die starten of eindigen, drivers die worden ingeladen, inlogsessies, netwerkshares, gebruik van schijfruimte, opstarten van Windows-services, netwerkconnecties die worden gelegd enzovoort.

Als je dat zo instelt zal deze Event Monitor de resultaten automatisch ook bijhouden in een logbestand, zodat je het monitoringvenster niet constant hoeft open te houden.

Gevorderde gebruikers biedt WiTS bovendien een eigen console aan, voor het invoeren van Tcl-commando’s, inclusief commando’s afkomstig van de TWAPI-extensie (Tcl Windows API).  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business