Nieuws

Nieuw IBM-systeem legt verborgen bedreigingen bloot

Een nieuw systeem van IBM helpt bedrijven bij het snel analyseren van enorme hoeveelheden data om zwakke plekken en potentiële misdaden bloot te leggen.

IBM heeft een nieuw zakelijk systeem onthuld, speciaal ontworpen om grote hoeveelheden data te analyseren in de strijd tegen cybercrime.

De techgigant zegt dat het nieuwe systeem, met de naam IBM i2 Enterprise Insight Analysis (EIA), een combinatie is van snelle analyses en onderzoekssoftware tegen criminaliteit om “niet voor de hand liggende relaties gemaskeerd door tonnen aan terabytes aan data en triljoenen objecten in slechts luttele seconden te vinden”.

[related_article id=”161920″]

EIA weet gegevens van meerdere bronnen samen te voegen. Hierdoor krijgt het bedrijf een beter begrip van de dreigingen. Daarnaast worden ze zichtbaar gemaakt.

Dit moet de beveiliging van een bedrijf verbeteren. Het Center for Strategic and International Studies schat dat cybercrime de wereldeconomie jaarlijks zo"n 350 miljard euro kost. 

Enorme hoeveelheden data
In het westen produceren we enorme hoeveelheden data. Zowel consumenten als ondernemingen gebruiken mobiele toestellen, intelligente apparaten, internet en allerlei verbonden gadgets. Dit draagt allemaal bij aan het volume en de diversiteit van de gegevens die beschermd moeten worden. Ook zorgt het voor zwakke plekken die criminelen kunnen misbruiken.

IBM heeft EIA ontwikkeld in de hoop dat het grote hoeveelheden data snel kan analyseren om zwakke plekken of potentiële misdaden te ontdekken. Neem bijvoorbeeld een winkelketen die niet in de gaten heeft dat de creditcardgegevens van zijn klanten gestolen en verkocht zijn. Door de verschillende transactiepatronen naast elkaar te leggen kan de misdaad boven komen.

Proactief handelen
“Het systeem ontrafelt al deze verborgen connecties”, legt IBM uit. “De connecties kunnen opgedeeld worden in zes categorieën, van bedrijfsgegevens en berichten op sociale media tot gegevens benaderd door externe sensoren en toepassingen van derden. EIA levert aanbevelingen waarmee analisten proactief gewaarschuwd worden voor afwijkingen.”

IBM i2 Enterprise Insight Analysis is gebaseerd op IBM Power Systems. Het kan bestaande structuren aanvullen met out-of-the-boxfunctionaliteiten. Het verbetert de visuele mogelijkheden over meerdere dimensies, de open en modulaire architectuur schaalt mee en het is eenvoudig om dreigingen met anderen te delen.

Big data
“Hoewel de meeste organisaties begrijpen hoe big data kunnen bijdragen aan de immer toenemende dreiging van cybercrime, worden ze zo overstelpt met de enorme hoeveelheden data dat ze niet snel genoeg kunnen reageren. Hierdoor kunnen ze het gevaar niet omzetten in nuttige informatie om criminelen te stoppen”, zegt Bob Griffin van IBM.

“Met IBM i2 EIA veranderen we het vermogen van onderzoekers om de spreekwoordelijke naald in een hooiberg te vinden om cyberaanvallen te voorkomen. Dit geeft elke organisatie de mogelijkheid om enorme hoeveelheden data om te zetten in realtime inzichten op een manier die eerder niet denkbaar was.”

Tot nu toe heeft IBM 19 miljard euro geïnvesteerd in big data en de analyse daarvan. Het heeft hiertoe meer dan dertig bedrijven overgenomen met een specialisatie op dit gebied.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business