Nieuws

iOS 8 pas op de helft van alle iPhones en iPads

De nieuwe versie van Apples mobiele OS komt maar traag uit de startblokken en draait nu op iets meer dan de helft van alle iPhones en iPads.

iOS 8 groeit traag verder en draait nu op 52 procent van alle iPhones en iPads. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die Apple zelf heeft vrijgegeven.

[related_article id=”158256″]

De adoptie van iOS 8 is daarmee met zes procent gegroeid ten opzichte van een maand geleden. De nieuwe versie van het besturingssysteem wordt daarmee trager opgepikt dan zijn voorganger iOS 7, dat nu nog op 43 procent van alle iOS-apparaten draait. De resterende vijf procent draait op een nog oudere versie van het besturingssysteem.

Apple baseert zijn metingen op de toestellen die op een bepaalde dag de App Store bezoeken. De cijfers zijn dus maar een indicatie, maar komen min of meer overeen met de percentages die externe meetbureaus waarnemen. Mixpanel geeft bijvoorbeeld een marktaandeel van 54 procent aan voor iOS 8 en baseert zich daarvoor op appgebruik van de duizenden apps die het in de gaten houdt.

Vermoedelijk heeft de bewogen lancering van iOS 8 iets te maken met de trage adoptie. Door een aantal vervelende bugs in de software zag Apple zich genoodzaakt om een week later al iOS 8.0.1 uit te rollen. Die update bracht echter zijn eigen problemen met zich mee, waardoor iOS 8.0.2 al snel volgde.

Een andere potentiële reden is dat veel gebruikers een al wat oudere iPhone of iPad gebruiken, en die liever niet updaten uit vrees dat hij nadien tergend traag wordt. Apple laat toe om iOS 8 te installeren op toestellen tot en met de iPhone 4S en iPad 2, maar de praktijk leert dat eigenaars van deze apparaten er vaak beter aan doen om niet te updaten.

Op 20 oktober heeft Apple iOS 8.1 uitgerold, de eerste grote update voor het besturingssysteem, die enkele nieuwe grote functies introduceert. Daarnaast lijken in deze versie ook zo goed als alle bugs uit het OS te zijn gehaald, waardoor dat geen argument meer hoeft te zijn om niet te updaten. Daarnaast zijn de feestdagen traditioneel een periode waarin Apple heel wat nieuwe iPhones en iPads verkoopt, en die komen met iOS 8 voorgeïnstalleerd. Het valt dus te verwachten dat de groei in de komende weken zal aantrekken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business