Nieuws

Windows Phone daalt, ondanks extra verkopen

De gemiddelde stijging van smartphoneverkopen in de vijf grootste Europese landen verloopt sneller dan de groei van Microsofts mobiele platform.

Microsoft verkoopt meer Lumia-toestellen en heeft onlangs enkele nieuwe Windows Phone-licentiedeals afgesloten. Desondanks kan het mobiele platform de concurrentie niet bijbenen.

Microsoft heeft pas net zijn eerste stappen gezet op de mobiele markt na de overname van Nokia in april. Het bedrijf rapporteerde deze week dat er 9,3 miljoen Lumia"s verscheept zijn voor het eerste kwartaal van 2015. Een getal dat groter is dan in welk kwartaal dan ook in de tijd dat Lumia nog onder Nokia viel.

[related_article id=”161452″]

Ondanks dat er meer toestellen verkocht worden, is het marktaandeel niet hetzelfde als onder Nokia. Het besturingssysteem beleefde zijn hoogtepunt in 2013 met net iets meer dan 10 procent. Dit zakte na het eerste kwartaal eind maart 2014 terug naar 8,1 procent.

Europa
Eenzelfde patroon kun je ontwaren in de drie maanden voor september. Kantar Worldpanel ComTech meldt dat Windows Phone een verkoopaandeel had van 9,2 procent in de vijf grootste Europese landen: Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje. Het aandeel zakt elk jaar ongeveer 0,3 procent.

Voor een tijdje stond Windows Phone op 9,6 procent van alle smartphones in het Verenigd Koninkrijk, 10,6 procent in Frankrijk, 15,2 procent in Italië en 3 procent in Spanje. Op al die markten zag Windows Phone jaar na jaar een kleine afname. Behalve in Italië, daar steeg het aandeel met 1,5 procent.

Grote moeite in China
In China blijft Microsoft worstelen. Daar draaiden in de laatste periode van elke duizend smartphones die over de toonbank gingen er slechts vier op Windows Phone. Vorig jaar waren dat er nog tweeëndertig per duizend. Het aandeel is altijd klein geweest in dat land. Zeker nu Android een steeds groter deel opslokt. Het mobiele besturingssysteem van Google steeg van 80,4 naar 83,4 procent.

Xiaomi en Huawei zitten achter de groei van Android in China, denkt Dominic Sunnebo van Kantar. Xiaomi domineerde met een aandeel van 30 procent in de telefoonverkopen. Gevolgd door Samsung met 18,4 procent.

Ook daling in Verenigde Staten
In de Verenigde Staten bestond het verkoopaandeel van Windows Phone uit 4,3 procent. Dat is een daling van 0,3 procent ten opzichte van vorig jaar. De grootste groeier in Amerika was Android met 4,5 procent extra naar 61,8 procent in totaal. 

Daarmee blijft het iOS ruim voor. Apple zakt met 3,3 procent naar 32,6 procent. Kantar merkt op dat de smartphoneverkopen in de Verenigde Staten het afgelopen jaar met 35 procent zijn gegroeid.

iOS en Android
Deze periode bevat slechts een week van de iPhone 6- en iPhone 6 Plus-verkopen. De nieuwe generatie smartphones van Apple verscheen op 19 september in Engeland en een week later op de grote markten op Europa"s vasteland.

Toch steeg het aandeel van iOS op de vijf grootste markten met 1,5 procent van 13,9 procent vorig jaar naar 15,4 procent nu. Android geeft zijn eerste plek niet uit handen en stijgt met 1,4 procent van 72,5 procent vorig jaar naar 73,9 procent nu.

“Ook Apple ervaart een toename van het marktaandeel en volume op alle grote Europese markten, net zoals in China en Australië. Dit is deels te danken aan het lanceren van de nieuwe toestellen”, weet Sunnebo. “Op de vijf grootste markten in Europa werd voor elke vijf iPhones 6-exemplaren een iPhone 6 Plus verkocht.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business